Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A fák bűvöletében
– Mind az ötven általam megszólaltatott mesterember csodálja, tiszteli a fát mint alapanyagot – mondta dr. Gerencsér Kinga Fotók: Griechisch Tamás

Dr. Gerencsér Kinga már a következő könyvén dolgozik

A fák bűvöletében

| Köves Andrea | Kultúra

Ötven csodaszép szakmát ismerhetnek meg mindazok, akik a kezükbe veszik dr. Gerencsér Kinga Faműves mesterségek című, most megjelent könyvét. A szerző portrékon keresztül mutatja be a fás mesterségeket.

A Soproni Egyetem címzetes egyetemi tanárával lapoztam végig az igényes kivitelű, fotókkal gazdagon illusztrált, hiánypótló kötetet, amelyből sok-sok nemzedékről nemzedékre öröklődő mesterség és ugyanennyi emberi sors rajzolódik ki. Négy esztendőn keresztül járta az országot és a hazánkkal szomszédos magyar lakta településeket, hogy felkutassa a faműves mesterségeket.

– A fa környezetbarát, melegséget ad, sokoldalúan formálható, az alkotót arra készteti, hogy a benne lévő szépséget megmutassa – sorolta dr. Gerencsér Kinga, a kötet írója. – Mind az ötven általam megszólaltatott mesterember csodálja, tiszteli a fát mint alapanyagot, egyetértettek abban: nincs annál nagyobb élvezet, mint a fa megmunkálása.

A szerzőnek az egyik legkedvesebb találkozása egy színészből lett fajátékkészítővel volt, saját maga is évtizedeken át készített hallgatóival együtt az egyetemen egyedi játékokat. Elvarázsolta a meseterek, meseparkok készítőjének, Kő Boldizsár képzőművésznek a munkája és elhivatottsága. Kevesen tudják, hogy egy kis zsákfalu, Mátrakeresztes a fakanálkészítés európai hírű őshazája, szinte minden családban űzi valaki ezt a faműves mesterséget. A könyvben bemutatott, ma már elhunyt hintókészítőtől, Galambos Sándortól még a kenyai király is rendelt különleges kocsit. Az újrahasznosítás egyik csodálatos példái a fák gyökeréből készített meseszép bútorok, az erdélyi Gergely József alkotásai. A hangagyökérből vagy mocsári tölgyből készített míves pipák is helyet kaptak a kötetben. A pásztorbotok faragója azt is elmeséli az olvasóknak, hogy miért is bírnak mágikus erővel alkotásai. A mohácsi búsómaszkok készítője ragaszkodik a hagyományokhoz, így a fűzfából, nyárfából faragott álarcokat disznóvérrel festi meg. Különleges, összecsukható jurtákat készít a kötet egyik szereplője, egy építészmérnök. Megismerhetik az olvasók annak az intarziakészítőnek a Szent Családról készített alkotását is, amelyet a Vatikánban is bemutattak.

Dr. Gerencsér Kinga továbbra is a fák bűvöletében él, így máris nekilátott legújabb kötetének, amely azt mutatja be, hogy miként lehet hasznosítani a fás szárú növények minden egyes „porcikáját”. 


Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...