Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A jubileumra készülnek
A Soproni Füzetek szerkesztősége már a 32. kötetet készíti elő Fotó: Németh Péter

A jubileumra készülnek

| Madarász Réka | Kultúra

Jubileumi ülést tartott a Soproni Füzetek szerkesztősége vasárnap. A Pannonia Hotel különtermében a művészeti antológia születésének negyvenedik évfordulójára megjelenő 32. kötetet készítették elő.

A részben sajtónyilvános eseményen az egybegyűltek megtekinthettek néhány számot és „relikviát” az elmúlt évtizedek kiadványaiból: az alapító főszerkesztő, néhai Sarkady Sándor munkaeszközeiből, kézirataiból, valamint a füzetek felelős kiadója, néhai Bősze Balázs költő tárgyaiból, könyveiből. A jelenlévők egyperces néma tiszteletadással emlékeztek városunk kulturális életének két meghatározó személyiségére.


– Sarkady Sándor Soproni Írók Antológiája néven élesztette újjá az írott irodalmi köztudatot abból az alkalomból, hogy hétszáz évvel azelőtt – a királyhoz való hűsége jutalmául – IV. László szabad királyi várossá nyilvánította Sopront – tudtuk meg dr. Zentai László főszerkesztőtől. – 1962 novemberében alakult meg a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma, amelynek vezéregyénisége Bősze Balázs, a kitűnő szervező és költő volt. Ők ketten teremtették meg 1978-ban a Soproni Füzeteket, ami idővel olyan orgánummá vált, amit a városon kívül is jegyeznek. Engem ért az a megtiszteltetés, hogy tovább vigyem a munkásságukat: Sopron kulturális életének egy szeletét – az itt élő és a városhoz köthető alkotók munkáit bemutató éves seregszemle közreadásával.


A Soproni Füzetek szerkesztőségének tagjai: Bősze Balázsné Kenesei Irén, dr. Hegyi Ferenc, dr. Kovács András, Keresztény Richárd, dr. ifj. Sarkady Sándor, Schey Andrásné, Szabó Miklós és T. Horváth József.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...