Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A mesék birodalma
A NépmesePont létrejöttével össze tudták kötni a soproni színház és a Cinege AMI színitanodáját – három csoportban összesen 115 fiatallal foglalkozik Komáromi Sándor Fotó: Griechisch Tamás

Továbbra is népszerű a soproni NépmesePont

A mesék birodalma

| Huszár Judit | Kultúra

Mosolygó gyermekarcok, nevető kamaszok – sikeresen működik már másfél éve a NépmesePont a Liszt-központ mínusz 1. szintjén.

– Népszerűsítsük a magyar népmesét, növeljük kulturális intézményünk szerepét a városban, az iskolán kívüli oktatásban vegyünk részt műhelyfoglalkozások, versenyek, alkotói csoportok, táborok szervezésével! – ezeket a célokat fogalmazták meg másfél évvel ezelőtt a soproni NépmesePont létrehozói. Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a soproni pont megvalósítására és minimum 3 éves működtetésére 79,8 millió forintos támogatást nyert a Pro Kultúra az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán.

– Az elmúlt másfél évben számtalan programot szerveztünk, illetve azokban közreműködtünk – mesélte Komáromi Sándor, a NépmesePont szakmai vezetője. – Az egyik fő feladatunk, hogy óvodai, iskolai csoportoknak tartunk ingyenes tematikus foglalkozásokat. Hetente 3–5 csoportot fogadunk, ők kézműves, drámai vagy mesés, zenés programon vesznek részt. Nyáron napközis táboroknak is helyet adtunk, de a Pro Kultúra rendezvényein és városi eseményeken is aktívan részt veszünk. A fertőrákosi barlangszínházba tematikus napokat szervezünk, ilyenkor a barlang bemutatása mellett drámafoglalkozást is tartunk.

Fontos fejlesztés, hogy a NépmesePont létrejöttével össze tudták kötni a soproni színház és a Cinege AMI színitanodáját, így a foglalkozásokat már itt tartják.

– Három korcsoportban összesen 115 beiratkozónk van, nekik hetente tartok foglalkozásokat – folytatta Komáromi Sándor. – Ha éppen a NépmesePont foglalt, akkor a Liszt-központ más termeiben kapunk helyet.

A NépmesePontnak a szakmai vezetőn kívül két munkatársa van, de folyamatosan együtt dolgoznak a Pro Kultúra munkatársaival, illetve együttműködnek a soproni médiaklubbal is. 

A népmesékről: A népmesék nyelvünk valóságos kincseskamráját tárják fel a kisgyermekek előtt. A kicsik a mese szereplőinek viselkedéséből, a mese mondanivalójából fontos erkölcsi fogalmakat tanulnak meg (például becsületesség, bátorság, jószívűség, irigység, kapzsiság). Találkoznak szokatlan hangulatú igékkel, hangulatfestő, hangutánzó, rokon értelmű szavakkal. A kisgyerekek számára a népmese segíti az idő- és térviszonyok érzékelését is. Felfedezik, megtanulják a kapcsolatot, az események közötti ok-okozati összefüggést. A kisgyermekek számára a mese csoda, és nekik éppen erre van szükségük. 

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...