Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A muzsika nevel, fejleszt
A zeneiskolában tartott Mazsola koncerteken a gyerekek megtanulhatták, hogyan illik viselkedni egy komolyzenei koncerten, a fellépők pedig rutint szereztek. Fotók: Filep István

A zeneiskolában tanulók kiegyensúlyozottabbá válnak

A muzsika nevel, fejleszt

| Etzl Edgár | Kultúra

Mazsola koncerteken ismerkedhettek a klasszikus hangszerekkel nemrég a soproni zeneiskola legkisebb növendékei. Az intézmény igazgatója elmondta, nemcsak műveltséget szereznek a zene által, de személyiségük is sokat fejlődik.

– A Mazsola koncertek elsősorban a hangszerválasztás előtt álló zenei előképzős diákjainknak szóltak – kezdte Lampert Tünde, a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, fuvolatanár. – Ezeken az alkalmakon a legkisebbekhez korban közel álló, főleg elsőéves, hangszeres diákok léptek fel. Az előképzősök így élőben ismerkedhettek a zongorával, kürttel, hegedűvel, fuvolával, dobbal és más hangszerekkel.

Mint azt az igazgató elmondta, fontos nevelési célja is volt ezeknek a fellépéseknek. A szolfézstanárok minden alkalom előtt elmagyarázták a gyerekeknek, hogy hogyan illik viselkedni a komolyzenei koncerteken. – Megtanulták, hogy az előadások közben nem szabad bekiabálni, felállni és zavarni a fellépőket, valamint hogy többtételes zenemű részei között nem, csak a darabok végén szabad tapsolni.


Az igazgató elmondta, a szülők egyöntetű visszajelzése szerint az itt tanulók kiegyensúlyozottabbá válnak, sok volt tanítvány íratja be a zeneiskolába vagy akár már a zeneoviba saját gyermekét. A diákok az egyéni hangszeres oktatás során bensőséges mester–tanítvány kapcsolatot alakíthatnak ki a felkészítő tanárokkal. A fiatalok a növendékhangversenyek alatt egymásért izgulhatnak, sikerélményben lehet részük, a közös felkészüléskor fejlődik szociális érzékük. – A mai rohanó világban sok szülő nem tud annyi minőségi időt együtt tölteni gyermekével, amennyit szeretne – folytatta Lampert Tünde. – Aki azt akarja, hogy gyermekének a szülők távollétében is jó irányba fejlődjön személyisége és zeneileg műveltté váljon, az előtt nyitva a zeneiskola kapuja. A zeneiskolában 16 féle hangszeren lehet tanulni, 550 gyermek jár ide.

Jótékonysági koncert: Az intézmény csatlakozott a Lélekhíd című országos kezdeményezéshez, amelynek során zeneiskolák szerveztek jótékonysági koncerteket a Kárpátalján élő magyarok támogatására. A zeneiskola 80 ezer forintot gyűjtött össze a nemes célra.

Sikerélmények: A zeneiskola növendékei idén eddig 11 hangszeres versenyen, köztük regionális, országos és nemzetközi megmérettetéseken is képviselték iskolájukat. Összesen 6 bronz, 12 ezüst és 15 arany fokozatú díjat vehettek át, több pedagógus felkészítő tanári, korrepetitori különdíjat kapott. A közeljövőben további két versenyre készülnek a diákokkal.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...