„A sötétség nem tud mesélni”

| Szilágyi Andrea

– Olyan érzésekről, gondolatokról próbálok szólni, amelyekre ugyan vannak szavak, de én szavak nélkül, a képeimen keresztül szeretném átadni ezeket – mondta új kiállításáról Gáspárdy Tibor. A soproni művész elmúlt 10 évben készült alkotásait mutatja be a Festőteremben.

– Remélem, ebben a tárlatban nincsen „potyautas” – kezdte Gáspárdy Tibor. – Minden kiállítás számomra egy vallomás. Ilyenkor az ember – akár sokadjára is, de – mégiscsak bemutatkozik a közönségnek, hiszen a festő minden képében jelen van...

Gáspárdy Tibor régóta készült a mostani tárlatra, már 2020-ban szerette volna bemutatni az elmúlt 10 évben készült alkotásait. Akkor azonban a Covid-világjárvány keresztülhúzta terveit. Az elmúlt években ugyan voltak kisebb és kamarakiállításai is, de ennyire átfogó tárlatot jó ideje nem mutatott be a közönségnek. A több mint 40 festményt számláló kiállítás alkotásai között megtalálhatóak a művész régi kedvencei és az utóbbi időkben készült legjobb képei is.

A kiállításra szánt festmények nagy része tájkép, de a művész reményei szerint ezek nem csupán a tájról szólnak. Hite szerint a jó tájkép egyszerre ábrázol külső és belső tájat. Egy festmény úgy él igazán, ha át tud adni érzéseket. – Az utóbbi időkben készült képeim esetében néhányszor megpróbáltam megtörni a kompozíció hagyományos rendjét – folytatta a művész. – A különböző fényállapotokat szeretném hangsúlyosabban bemutatni. Egészen más látszódik egy hajnali, egy reggeli vagy ködös megvilágításban. Ugyanaz a tárgy vagy táj teljesen más üzenetet tud nekünk közvetíteni. Szeretném ezeket az üzeneteket átadni a képeimen keresztül.

A festő szerint hiába van egy nagyon jó hegedűnk, addig néma a hangszer, amíg nincs valaki, aki megszólaltassa azt. Amíg a fény nem szólaltatja meg a tájakat, addig azok némák maradnak, hiszen a sötétség nem tud mesélni. Fontos persze hangsúlyozni, hogy a sötétség nem egyenlő feltétlenül az estével vagy az éjszakával.

Gáspárdy Tibor azért is várja már ezt a kiállítást, hogy a bemutatkozás mellett megmutathassa az új utakat is, melyeket az utóbbi időben fedezett fel. – Élt egy festő, aki minden képét úgy írta alá, hogy „A legjobb, ami tőlem tellett”. Remélem, ezzel a kiállítással ennek a szemléletnek talán én is eleget tettem. Olyan érzésekről, gondolatokról próbálok szólni, amelyekre ugyan vannak szavak, de én szavak nélkül, a képeimen keresztül szeretném átadni ezeket – zárta a művész.

Gáspárdy Tibor 1960-ban született Sopronban, képzőművész családban. Rajztanári diplomát 1984-ben szerzett a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Tanárképző Karán. 1998–2001 között a Magyar Iparművészeti Egyetem Vizuális és Környezetkultúra szakát végezte el. 2021-től a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar Művészeti és Sporttudományi Intézetének igazgatója. 1986-tól kiállító művész. 1994-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete festő tagozatába választotta. 2022-ben felvételt nyert a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének festőtagozatába is. Megalakulása óta tagja a soproni Fidelissimart művészeti csoportnak.

Megnyitó: Gáspárdy Tibor kiállításának megnyitója április 6-án 17.30-kor lesz a Festőteremben. A tárlat április 24-ig, hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látható.

Tekintse meg kvízünket!

Betöltés…
Teljes verzió