Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tavasz az új nyár
Április 28–29–30-án a hazai könnyűzenei élet jelentős képviselői lépnek fel a Lövérekben, a SopronFesten.

Dr. Farkas Ciprián: Sopron nem maradhat fesztivál nélkül

A tavasz az új nyár

| Munkatársunktól | Kultúra

A teljes várost megmozgatják – ezt ígérik a SopronFest szervezői. A Harkai-platón 34 koncertet tartanak, húsznál is több videós műsor költözik Sopronba, 10 helyszínen nyílnak kiállítások, a Fő tér pedig a Soproni Sörnapoknak ad otthont.

Április 28–29–30-án a hazai könnyűzenei élet jelentős képviselői lépnek fel a Lövérekben, a Harkai-platón. Az első SopronFesten zenél mások mellett Azahriah, Dzsúdló, a Halott Pénz, Majka, Beton.Hofi, Krúbi, a Valmar, a Tankcsapda, és az idei év első koncertjével a Quimby is színpadra lép. A Telekom Podcast Fest keretében húsznál is több videós műsor költözik városunkba, például Istenes Bencével, Kajdi Csabával, Kadarkai Endrével és Miksovits Marcival, Lil Frakk-kal, illetve a soproni származású Abosi Barnival, aki a SopronFest házigazdája is egyben. Tíz helyszínen nyílnak kiállítások, a Soproni Sörnapoknak ad otthont a Fő tér, túrákat szerveznek a városban és környékén. Trabantokkal lehet bejárni a rendszerváltás fontosabb helyszíneit, de három napra még a sopronkőhidai börtön is kinyitja szigorúan őrzött kapuit az érdeklődők előtt.

– Egy fesztivál minden város életében a legfontosabb ünnepek egyike – mondta a fesztivált bemutató sajtótájékoztatón dr. Farkas Ciprián polgármester.

A SopronFest alapító párosa, Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert pont 30 évvel ezelőtt ugyancsak áprilisban indította el az évtizedeken át sikeres VOLT-ot.

Az idei program hivatalos megnyitója április 27-én este a Fő téren lesz Charlie-val, a Tűztorony erkélyén pedig a Be Massive Horizon csapatával.

Mutasd meg Sopront! – ezzel a címmel arra biztatják a SopronFest szervezői a helyieket és a turistákat, hogy rövid videókban mutassák be a várost, a számukra legkedvesebb helyeket. A legjobb videókat hetente VIP-bérletekkel is díjazzák.

– A Soproni Egyetem nemcsak névadója az első SopronFest diákbérletének, hanem egyik fontos színtere is lesz a helyi eseményeknek – hangsúlyozta prof. dr. Fábián Attila rektor. A botanikus kertben például minden nap más-más témájú magyar és angol nyelvű vezetéssel indul a „Sétálj a kertben!” program, de szerveznek családi programot is. A belvárosban április 21–30. között a SopronJÓLfest keretében az egyetem művésztanárainak és hallgatóinak munkáiból látható majd rendhagyó tárlat, amihez térképes kincskereső játék is csatlakozik.

A SopronFest ideje alatt híres kortárs magyar írók, költők érkeznek a városba, hiszen a Líra Irodalmi Terasz a Kultúrpesszóba költözik. Itt találkozhatunk például Szabó T. Annával, Dragomán Györggyel, Vámos Miklóssal, Tóth Krisztinával, Csepelyi Andriennel és Rakovszky Zsuzsával.

Április 22–30. között városszerte éttermek, kávézók, cukrászdák, látogatóközpontok és üzletek várják a SopronFest karszalaggal rendelkezőket különleges ajánlatokkal és kedvezményekkel.

Kapcsolódó cikkek