Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A zeneszerző öröksége
A Kárpáti malomban hamarosan látogatható lesz Kárpáti Sándor emlékszobája, ahol a zeneszerző számos tárgya, például zongorája, eredeti kottái, különleges írógépe is megtalálható – mutatta lap

Kárpáti Sándor emléktáblát helyeznek el a malom falán

A zeneszerző öröksége

| Etzl Edgár | Kultúra

150 éve született Kárpáti Sándor. Az évforduló alkalmából idén több programmal tisztelegnek a neves soproni tanító, zeneszerző emléke előtt. Kárpáti Sándor életéről unokája, dr. Kárpáti György mesélt lapunknak.

A bánfalvi vízimalom kertjében állt egykor egy kis pavilon, ahol hétvégente összegyűltek a város nagy művészei. A házigazda, Kárpáti Sándor zenetanár a soproni tanítóképző igazgatóhelyettese volt, aki házassága révén vált a malom tulajdonosává. Az ő története azonban nem Sopronban kezdődött.


– Nagyapám Flamish Sándor néven 1872. január 2-án látta meg a napvilágot Kőszegen. Német anyanyelvű volt, később tanult meg magyarul, kultúránk iránti tisztelete miatt változtatta vezetéknevét Kárpátira – kezdte a zeneszerző bemutatását unokája, dr. Kárpáti György háziorvos, aki napjainkban azon fáradozik, hogy a malom ismét városunk kulturális életét gazdagítsa. (Az itt tartott programokról lapunkban is beszámolunk, legutóbb: Kincsesház a malomban, Soproni Téma, 2021. december 1.)


Kárpáti Sándor a soproni tanítóképzőben és Budapesten végezte tanulmányait. Ezután Orosházán, majd Kőszegen dolgozott, 1905-ben tért vissza a soproni tanítóképzőbe oktatóként. A zeneszerzést egy időre félretette: zenei tárgyakat oktatott, emellett rendezte az intézmény kottatárát, és a hangszerek felújításán fáradozott. 1919-ben igazgatóhelyettessé avanzsált, de 1924-ben nyugdíjaztatta magát: zeneszerzői képesítést szerzett a budapesti zeneakadémián, hogy komponálhasson. Legnagyobb zenei sikere a „Föltámadás” című szimfonikus költeményének budapesti bemutatása volt. Thurner Mihály polgármester ezüst babérkoszorúval jutalmazta munkásságáért. 1939. február 26-i haláláig a zeneszerzésnek szentelte életét.


Zenei hagyatékát nyolcvan dal, 27 zongora- és 5 orgonamű, 20 kamaradarab, számtalan szimfonikus költemény, valamint 10 színpadi mű alkotja, munkáinak feltárása napjainkban is tart.

– Sajnos nem ismerhettem nagyapámat, mert születésem előtt tíz évvel meghalt. A Liszt Ferenc Múzeumban láttam fotóját. Használati tárgyain keresztül azonban kapcsolatban maradtam vele: gyermekkoromban a frakkjába és a cilinderébe öltözve játszottuk a karmestert – nevetett dr. Kárpáti György. Bár az utóbbi ereklyék még restaurálásra várnak, a malomban kialakított, hamarosan látogatható emlékszobában a zeneszerző számos más tárgya, például zongorája, eredeti kottái, különleges írógépe is megtalálható.


Dr. Kárpáti Györgytől megtudtuk, a Soproni Városszépítő Egyesület hamarosan emléktáblát avat a malom falán a zeneszerző emlékére.

Kárpáti Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából a Lenck-villa kamaraegyüttes jótékonysági koncertet tart március 18-án 17 és 19 órakor a Lenck-villában. A hangversenyen előzetes regisztráció után (info@lenckvilla.hu, 311–184) lehet részt venni, az adományokat az ukrajnai háború menekültjeinek ajánlják fel. A Petőfi Színházban április 25-én mutatják be az Árgyilus és Tündér Ilona című táncregét, ami a zeneszerző egy művének feldolgozása.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...