Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Adventi tárlat – virtuálisan

| Madarász Réka | Kultúra

Hagyománnyá vált, hogy advent első vasárnapján nyitják meg a Soproni Képzőművészeti Társaság éves tárlatát, és mutatják be a Soproni Füzetek című antológia legújabb számát. Az aktuális helyzet miatt idén a kiállítást virtuálisan nézhetjük meg.

Évtizedek óta örömünnep az alkotók és a művészbarát közönség számára egyaránt az év nagy közös kiállítása, melynek megnyitóján vehetik kezükbe először a Soproni Füzetek legfrissebb példányait. Az éves antológia az irodalmárok művein kívül képzőművészeti alkotásokat és fotókat is tartalmaz. 

– A hagyományos festőtermi kiállítás helyett idén virtuális tárlatot szerveztünk, amely természetesen a karácsonyi ünnepkör szellemében állt össze – tudtuk meg Jakabné Tóth Mártától, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnökétől. – Az „adventus Domini”, vagyis az ünnepvárás, a szeretet, a család, az imádság, valamint a fehér ruhába öltözött természet ihlette az online felületen megtekinthető alkotásokat.

Az év végi megnyitón az elnök megemlékezik a társaság éves munkájáról is. Ahogy az szinte mindenkire igaz, ez az év a képzőművészek életében sem alakult a várakozások szerint. A tervezett kilenc kiállítás helyett a nyári, kora őszi időszakban összesen három jubileumi tárlatot sikerült megrendezniük a Várkerület 19 Galériában. Természetesen köszöntötték jubiláló tagjaikat, Grabner Józsefet és Fejér Zoltánt. Ünnepi közgyűlés keretében méltatták leköszönt elnökük, Keresztény Richárd 30 éves, Sopron kulturális élete érdekében végzett munkáját.

– Miután társaságunk közös kiállításai meghiúsultak, Herczeg Anikó alelnökünk ötlete, szerkesztése és technikai tevékenysége eredményeképpen online felületen, virtuális formában valósultak meg kiállításaink – folytatta az elnök.

A hét elején a Soproni Füzetek 2020 is kijött a nyomdából. A soproniak a Cédrus Könyvkereskedés és Antikváriumban vehetik át, a vidékieknek pedig az önkormányzat postán elküldi.

A virtuális adventi tárlat megtekinthető a Soproni Képzőművészeti Társaság facebook oldalán és a www.sopronikepzomuveszetitarsasag.hu internetes oldalon.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...