Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az alkotásba menekülnek
A kör tagjai aktívan fotóznak most is, van, aki a pandémia alatt új technikával kezdett kísérletezni. Fotó: Soproni Fotóművészeti Kör

2001 októberében alakult meg a Soproni Fotóművészeti Kör

Az alkotásba menekülnek

| Huszár Judit | Kultúra

Idén lesz húszéves a Soproni Fotóművészeti Kör. A koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta a fotósok életét, de az alkotással nem hagytak fel, sőt! Készülnek az idei jubileumra is.

Hónapok óta nem találkoznak személyesen, csak az online térben tartják a kapcsolatot a Soproni Fotóművészeti Kör tagjai. Ahogy ők fogalmaznak: ez nem nyújtja azt a teljességet, amit szeretne az ember.

– Alapvetően befolyásolta a társaság életét a pandémia – nyilatkozta lapunknak Hainer István, a kör tagja. – Viszont élünk és dolgozunk. 18 aktív tagja van most a körnek, és ami ma nagyon nagy szó: mind egészségesek vagyunk. Többen „menekülünk” az alkotásba, mindenki ragaszkodik a megszokott fotós életéhez. Van olyan tagtársunk, aki új technikával kezdett kísérletezni, elmerült a polaroid világában.

A kör idén lesz húszéves, a jubileumot szeretnék méltó módon megünnepelni a tagok. Többek között készülnek a szokásos nyári Rondella-kiállításra, amikor nagyméretű, látványos fotókkal díszítik a belvárosi bástyát.

– Feszülten figyeljük a rendelkezéseket, hogy tudjuk ezekkel összeegyeztetni a terveinket – tette hozzá Hainer István. – A tagok most is részt vesznek pályázatokon, készülünk kiállításokra, illetve színházi megjelenésre is.

Mint megtudtuk, a kör egyik tagjának, Ambrits Tamásnak a közeljövőben a Műcsarnokban, A fény képei II. Fotóművészeti Nemzeti Szalon 2021-es rendezvényen is kiállítják a képeit, ami nagyon komoly szakmai elismerés. 

A Soproni Fotóművészeti Kör: 2001 októberében alakult a Soproni Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének tagegyesületeként. Azzal a céllal jött létre, hogy olyan egyedi látásmóddal és gondolatisággal rendelkező fotográfiákat mutasson meg, amelyek Sopronban addig nem voltak megszokottak. A céljuk, hogy tagjaik átadják egyéni látásmódjukat, érzéseiket, gondolataikat. Nem hatásvadász képeket készítenek, hanem olyan alkotásokat, amelyek előtt meg kell állni, elmélyülni, és felfedezést tenni bennük.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...