Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Az emberi sorsok krónikása

| Huszár Judit | Kultúra

Lapunk megjelenésének napján mutatják be Kuntz Zoltán legújabb, Hórusz megszállottjai című könyvét. A fiktív családregényben a soproni író egy olyan rendkívüli személy életét igyekszik megeleveníteni, aki sokat adott az emberiségnek, a magyarságnak.

Kuntz Zoltán neve biztosan ismerősen cseng sokaknak, a pedagógus, újságírónak most jelenik meg ötödik regénye. Korábban megírta a sopronkőhidai fősmasszer véres–könnyes sztorijait, az ausztriai munkavállalás anomáliáit, de érdekes emberi sorsokat bemutató regényei is a polcokra kerültek. 

– Ez az ötödik könyvem, erre fordítottam a legtöbb időt – mesélte lapunknak Kuntz Zoltán. – Minden epizód hátterét kikutattam, utánajártam, hogy például milyen ruhát viseltek, mit ettek, milyen eszközöket használtak akkor az emberek.

A Hórusz megszállottjai egy fiktív családregény, amely Arányi Lajos György életéről szól. Ő igazi polihisztor volt, a magyar kórbonctan megalapítója, gyógyító a nagy kolerajárvány idején. Híres emberek földi maradványait konzerválta, mint például gróf Széchenyi Istvánét vagy Ferenc József első gyermekéét. Mindemellett részt vett az 1848/49-es szabadságharcban, később régészettel, műemlékek megmentésével is foglalkozott, restaurálta Vajdahunyad várát. Arányi Lajos György éppúgy Komáromban született, mint a szerző, ezért is keltette fel az érdeklődését.

– Meg azért is, mert a magyar történelemben egyedülálló, hogy egy orvos–professzor a saját kisfiát balzsamozza be – folytatta Kuntz Zoltán. – Arányi Zoltánka hatéves volt, amikor torokgyíkban meghalt. Az apa iszonyú fájdalmát ebben a cselekedetben próbálta enyhíteni. Fia múmiája évtizedekig az íróasztalán ült egy székecskében, aztán az Orvostörténeti Intézetebe került, ahol ma is őrzik.

Kuntz Zoltán könyvében a következő kérdésekre keresi a választ: Mi az élet értelme? Vajon beavatkozhatunk-e a természet, vagy Isten törvényeibe, meghosszabbíthatjuk-e az emberek természetes életkorát, feltámaszthatjuk e őket a halálból?

És hogy hogyan kerül a „képbe” Hórusz? – Hórusz az egyiptomi sólyomisten, aki többször is feltámadt a halálból – indokolt a szerző. – Átvitt értelemben, akik az elmúlás, a halál meghaladásán és legyőzésén kísérleteznek, valahol Hórusz megszállottjainak is nevezhetők. 

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...