Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az értékteremtés felé
A licisták kiállításának célja, hogy elindítsa az értékteremtést, az értéktartó közösségek egymás felé közeledését. Fotó: Filep István

Együtt állítanak ki volt és jelenlegi licista tanárok és diákok

Az értékteremtés felé

| Kultúra

Tanárok és tanítványok közös képzőművészeti tárlata nyílt meg a Festőteremben. A kiállításon köztiszteletben álló művészek mellett szárnyukat bontogató ifjú tehetségek is bemutatkoznak, akiket egy láthatatlan kötelék – a Líceum – tart össze.

A Festőteremben egészen május 18-ig látható az a különleges kiállítás, amelyen a Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium volt és jelenlegi tanárai, valamint diákjai mutatják be művészetüket.

– A képzőművészet és általában a művészet olyan érték, ami évszázadok óta közösségeket tart össze – mondta Tölli Balázs, a Líceum igazgatója megnyitó beszédében. – A Líceum 465 éve befogadója a válaszok keresőinek. Ez a tárlat bizonyítja, hogy meg is találták azokat. A kérdések ugyanazok, mint akkor, és a válaszok is lehetnek ugyanazok. Az értékteremtésben örök kérdések, hogy „kik vagyunk?”, „hova tartozunk?”, „mit jelent a szépség?”, „mit jelent a fény?”, „hol a szeretet/ az összetartozás?”. Ennek a kiállításnak az a célja, hogy elindítsa az értékteremtést, az értéktartó közösségek egymás felé való közeledését, akik segítenek a válaszokat keresőknek.

Kutas László alkotásai is láthatók a tárlaton.

A Líceum diákjainak műsora után a kiállítók – Dorosmai Erzsébet, Gáspárdy Tibor, Giczy János, Katyi Ádám, Kovács-Gombos Gábor, Kovács-Gombos Dávid, Kutas László, Locsmándi Mátyás, Renner Kálmánné, Richly Zsolt, Bazsóné Nagy Gabriella, Soltráné Sebestyén Anna, Szántó István, Varga Tamás, Schmidel Bernadett, Gécsekné Balogh Réka – rövid bemutatása következett.

A tárlatot Schmidel Bernadett rajztanár szervezte meg, aki elmondta, hogy a Líceum egykori művésztanárait és a képzőművészekké lett hajdani diákokat hívták meg erre a kiállításra. A diákok alkotásai többnyire tanórán készültek. Van köztük csendélet, városkép, portré, tanulmányrajz, természeti formák ábrázolása és illusztráció. Az alkotók 6–12. évfolyamosok.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...