Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Bemutatták a Nemzeti Sírkert – Sopron című könyvet

Bemutatták a Nemzeti Sírkert – Sopron című könyvet

| Munkatársunktól | Kultúra

A kötetben negyvenhárom, a városban jelentőset alkotó személyiség életútját jelenítik meg.

Dr. Fodor Tamás polgármester, valamint Simon Zoltán az országos Lions Club elnöke jelenlétében a városházán mutatták be Vörös Ákos, a soproni Lions Club jelenlegi elnökének szerkesztésében megjelent Nemzeti Sírkert – Sopron című könyvet.

Előzmény:

– A műben negyvenhárom, a vá­­roshoz sok szállal kötődő, illetve Sopronban jelentőset alkotó sze­­mély portréját rajzolták meg a felkért szerzők – mondta el a Soproni Témának Vörös Ákos, a Lions Club soros elnöke, a könyv szerkesztője. – A kiadvány jól illeszkedik az alapító Lions club százéves jubileumi ren­­dez­­vénysorozatába. Ezt megünnepelve márciusban a Pendelyes táncegyüttes lépett fel a gá­­laestünkön, most pedig kiadhattuk a könyvet. Az ötlet egyébként két évvel ezelőtt merült fel, amikor is a Nemzeti Örökség Intézete felkérte a magyarországi klubokat, hogy fogják össze a sírkertekkel kapcsolatos teendőket. A két gondolat most ért egybe. A Kossuth kiadónak köszönhetően ezer példány bekerül az országos terjesztésbe, a további ezer darabot Sopronba és a környező településekre juttatunk el. 

Mint arról lapunkban beszámoltunk, az impozáns kötetben negyvenhárom, a három városi – az evangélikus, a Szent Mihály- és a bánfalvi hősi – temetőben nyugvó személy életútja szerepel. A munkát az teszi igazán különlegessé, hogy az életrajzokat az adott emberről a leszármazottaik vagy hozzájuk közelállók írták.

A pénteki könyvbemutatón részt vesz dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere mellett Si­­mon Zoltán, a Lions Clubok Ma­­­­­­gyar­­országi Szövetsége Kormányzója is.

A nemzeti sírkertről

A nemzeti sírkert a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) által annak minősített temető, hősi temető, hősi temetési hely, továbbá temetkezési emlékhely, kegyeleti emlékhely, temetési helyek összessége. A sírkert olyan virtuális jellegű, vagyis nem egy konkrét temetőhöz, illetve temetőrészhez köthető, hanem Magyarországot lefedő sírkert, amelybe a magyar történelem és kultúra jelentős alakjainak sírjai tartoznak. Országszerte több mint 5500 ilyen parcella található, Sopronban pedig negyvenhárom sírhelyet tartanak nyilván.

Kapcsolódó cikkek

Olvasni mindig jó...

Olvasni mindig jó...

2024. 06. 19. | Szilágyi Andrea

A nyári időszak sokaknak egyet jelent a jól megérdemelt pihenéssel és nyaralással..., de nem a Széchenyi István Városi Könyvtárnak! Az év legmelegebb...