Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Cziffra György 100

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A huszadik század egyik legnagyobb zongoraművészét, a szinte napra pontosan száz évvel ezelőtt született Cziffra Györgyöt szoros szálak fűzték Sopronhoz, pedig mindössze négy alkalommal járt városunkban.

Cziffra György először 1956 májusában lépett fel Sopronban. Ekkor a MÁV Szimfonikusokkal zenélt, és az őt lelkesen ünneplő közönségnek ráadásként Hacsaturján Kardtáncát adta elő. Közel három évtizedet kellett várni arra, hogy az időközben Franciaországba emigrált művész ismét Sopron vendége lehessen: 1984-ben az első alkalommal megrendezett Soproni Tavaszi Napok vendége volt feleségével együtt, amikor a Cziffra-alapítvány művészei léptek fel Sopronban. Soproni útja előtt kapta a japán cégtől Yamaha zongoráját, amelyet városunknak ajándékozott. A Yamaha nem sokáig maradt a Sopronban: szakszerűen becsomagolták, Hamburgba szállították tüzetes átvizsgálásra, majd egy évvel később, 1985 tavaszán egy koncert keretében adta át a művész a városnak.


Utoljára 1986. március 15-én láthattuk és hallhattuk Cziffra Györgyöt, amikor egy máig emlékezetes koncertet adott az evangélikus templomban. Az est első részében Chopint, a szünet után pedig természetesen Liszt-műveket játszott. A koncertre kétezer (!) jegyet adtak el. Néhány évvel később francia becsületrendet kapott, Franciaországban hunyt el 1994-ben, sírja a senlisi temetőben van.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...