Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Élmény az olvasás
Salamon-Novák Zsanett két hónapos kisfiával ment múlt héten könyvtárba. Nagyon szívesen olvas, és szeretné, ha gyermekének is természetessé válna a könyvtárlátogatás. Fotó: Filep István

Az újranyitás után egyre többen keresik fel a könyvtárat

Élmény az olvasás

| Köves Andrea | Kultúra

Ismét teljes nyitvatartási időben, a hét 5 napján várja az olvasni szerető gyerekeket és felnőtteket a Széchenyi István Városi Könyvtár.

Amikor az ember belép a könyvtár kapuján, úgy érzi, mintha a nyugalom szigetére csöppent volna. Segítőkész, kedves könyvtárosok fogadják, és akár órákon keresztül lehet böngészni a sok ezer kötet között. Külön kis kuckót képez az intézményben a gyermekkönyvtár részlege, ahol a tipegni tanuló kicsiktől kezdve az iskolásokig mindenki megélheti a könyvek lapozgatásának, később az olvasásnak az élményét.

Salamon-Novák Zsanett két hónapos kisfiával érkezett a könyvtárba, mint mesélte, nagyon szívesen olvas, és szeretné, ha a kisfia számára is természetessé válna majd a könyvtár látogatása.

– Már több mint egy órája böngészek a könyvek között, minden témában találok nekem tetsző köteteket – mondta lapunknak. – Lehetetlen lenne minden engem érdeklő könyvet megvásárolni. Nagyon jó lehetőségnek tartom az előjegyzés rendszerét is. Bár kisbabámnak még nem kölcsönzök kötetet, de gyorsan telik az idő, szerintem egy év múlva ilyenkor már találunk neki is tartalmas kis mesekönyveket.


Mint Horváth Csaba, a könyvtár igazgatója kiemelte: mind a munkatársai, mind az olvasók számára igazi örömünnep, hogy vasárnap és hétfő kivételével napi szinten tudnak találkozni. Nem csupán a könyvek kölcsönzése iránt van igény, hanem sokan keresik fel az olvasótermet, ahol régi és teljesen friss folyóiratok, újságok, hetilapok, tematikus kiadványok széles skálája áll a látogatók rendelkezésére. Talán nem közismert, hogy a helytörténeti részleg különböző kutatásokban is segítséget nyújt, legyen szó családfakutatásról vagy egy régi soproni épület történetéről.

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy lehetőség szerint minden, olvasóinkat érdeklő kötetet beszerezzünk, ehhez az önkormányzat 14 millió forintos támogatást nyújt számunkra. Szinte az összes hazai könyvkiadó céggel aktív a kapcsolatunk – sorolta az intézmény igazgatója.

A könyvtár jelenleg közel 4000 regisztrált olvasóval rendelkezik, a teljes újranyitással ez a szám napról napra emelkedik. A bánfalvi fiókkönyvtár egyelőre technikai okok miatt zárva tart, ám a tervek szerint még tavasszal újra kinyitja a kapuit.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...