Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Elstartolt az urbán fesztivál
– Miközben a fő fellépők nagy koncertjei a Lövérekben zajlanak, az egész várost élettel és ünnepi hangulattal szeretnénk megtölteni – nyilatkozta lapunknak Fülöp Zoltán (b) és Lobenwein Norbert. Fotók: Filep István

„Sopron vendégszerető város, ahol fiatalok, idősek mosolyogva fogadják a vendégeket”

Elstartolt az urbán fesztivál

| Munkatársunktól | Kultúra

Pénteken elindult a II. SopronFest, de a java még csak most következik! 75 helyszínen 300 programot kínálnak a soproniaknak és a hozzánk látogatóknak. A pünkösdi hosszú hétvégére negyvenezer vendéget várnak Sopronba. A Halott Pénz és Azahriah exkluzív koncertet ad, vasárnap pedig Majka fellépése zárja a programot. Az alapító párossal, Fülöp Zoltánnal és Lobenwein Norberttel beszélgettünk.

– Lehet a SopronFest egy új VOLT Fesztivál?

Lobenwein Norbert: – A VOLT Fesztivált 19 évesen indítottuk el, és az évek során nagy sikert értünk el, nem kis részben a városnak köszönhetően. Másolandó példa volt az egész országban, ahogyan Sopron és a szervező csapat együtt tudott működni, számos díjat, elismerést is kaptunk ezért. Ma már egészen más szelek fújnak, nem gondolom reális célnak azt a méretet és látogatottságot, amelyre a VOLT képes volt korábban. Nem is ez a tervünk. Amikor kiderült, hogy a VOLT nem folytatódik, dr. Farkas Ciprián polgármester úr másnap felkeresett minket azzal, hogy Sopron ne maradjon fesztivál nélkül. Rövid gondolkodás után bele is vágtunk a munkába, de egy merőben új koncepciót dolgoztunk ki.

– Mi ez a koncepció, mitől különleges a SopronFest a hazai fesztiválok palettáján?

Fülöp Zoltán: –„Urbán fesztiválnak” neveztük el azt a modellt, amellyel a SopronFest esetében elindultunk. Ennek lényege az, hogy miközben a fő fellépők idén is a Lövérekben adják nagy koncertjeiket, az egész várost élettel és ünnepi hangulattal szeretnénk megtölteni, szeretnénk megmutatni a soproniaknak és az ide érkező turistáknak is a legjobb éttermeket, kávézókat, teraszokat és azt a hangulatát a városnak, amely minket gyerekkorunk óta rabul ejtett. Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy milyen csodaszép város a miénk. Ebben az értelemben egy sokkal „érettebb” és komplexebb fesztiválon dolgozunk, mint ami általában jellemző a vidéki fesztiválokra.

– Hogyan választjátok ki a Lövérek fellépőit?

Lobenwein Norbert: – A közönség felé azt „vállaltuk”, hogy minden alkalommal az adott év könnyűzenei keresztmetszetét igyekszünk bemutatni, vagyis az ikonikus fiatal zenészeket ugyanúgy meghívjuk, mint a legendás sztárokat. Köztudott, hogy Azahriah és a Halott Pénz az év első felében kizárólag a SopronFesten lép fel, ezzel azt hiszem, sikerült komoly eredménnyel elindulnunk. Közben persze itt vannak a régi kedvencek, a Quimby, a Tankcsapda vagy éppen Rúzsa Magdi, a Fő téren pedig Demjén, a Csík zenekar, a Kraak & Smaak mellett sokunk örömére a Kispál és a Borz csütörtökön, a nulladik napon lép fel. Itt a koncert előtt polgármesteri oklevelet vehet át Kovács Attila, aki évtizedek óta Sopron kulturális életének fontos motorja.

– A következő években milyen céljaitok vannak?

Fülöp Zoltán: – Egy olyan „fenntartható” méretű fesztiválon dolgozunk, amely képes megtölteni a város és környéke szálláshelyeit, éttermeit, utcáit, tereit, és amely a soproniaknak és a hozzánk látogató turistáknak is minőségi programot garantál, olyan ünnepi hangulatot, amely csak Sopronra jellemző. Biztosan köze van a saját életkorunkhoz és gondolkodásunkhoz, de kifejezetten olyan fesztivált szeretnénk létrehozni, amely több korosztályt szólít meg. Azokat is, akik a koncertek miatt jönnek Sopronba, azokat is, akik a gyerekeikkel érkeznek, de azokat is, akik csak a legjobb soproni éttermekben választanak maguknak egy különleges programot, sétálnak a városban és este hazamennek. Ugyanez a kínálat persze a soproniaknak is szól, látjuk, hogy melyek azok a programok, amelyekre nagyon vágyott a közönség. Több gasztronómiai esemény már telt házas, és a podcast-beszélgetések is népszerűek.

– Ha néhány programot kellene ajánlani ebből az óriási kínálatból, melyek azok?

Lobenwein Norbert: – Szándékosan nem a main­streamből ajánlok, hiszen azokról már sokan tudnak, de a SopronFestnek sok-sok izgalmas eleme van, amelyekre nagyon várjuk a soproniakat. Pénteken 5-kor az egyetemen látjuk vendégül az Unicef Magyarország vezetőjét és a vele közös, „Ne nézz félre!” című kampányunk nagyköveteit. Ennek témája az iskolai bullying, a kiközösítés, a csúfolás és ehhez hasonlók. Ezt szülőknek, diákoknak, tanároknak is ajánlom. A Lövér kempingben egy varázslatos, titkos kertet alakítunk ki, Telekom Secret Garden néven, ahol az osztrák Kruder & Dormeister páros, a Pogány Induló és Sigma is színpadra lép, és itt a soproni Secret Factory csapat lesz a házigazda. Ezt a helyszínt várom a leginkább, de a kempingben egészen izgalmas építményekkel is készülünk. Például egy 30 méter magas toronyból a tömeg fölött lehet majd végigcsúszni a vállalkozó kedvűeknek. A számtalan kiállítás közül a vasárnap óta látogatható A hűség városát emelném ki a Liszt-központ Munkácsy termében, mások mellett Bukta Imre, Ef Zámbó István és Weiler Péter alkotásaival. A művészek a hétvégén a Mária-szobornál kialakított művésztelepen alkotnak, a hűség és Sopron új szimbólumaként hatalmas szívalkotások születnek. Ezeket soproni intézményeknek, szállodáknak, éttermeknek szánjuk, szeretnénk, ha gazdára találnának ezek a fantasztikus alkotások.

– Mire vagytok a legbüszkébbek az idei SopronFest életében?

Fülöp Zoltán: – Úgy indultunk tavaly ősszel, hogy bár Budapesten élünk, és nagyon sok energiát fordítunk arra, hogy egy igazán minőségi és tartalmas fesztivált alkossunk, ezt a soproni kulturális élet motorjaival, az éttermek, klubok, kávézók gazdáival együtt szeretnénk megvalósítani; akkor lesz valóban közös ez az ünnep, ha együtt hozzuk létre. Úgy érzem, ez sikerült, köszönet érte a sok-sok helyi társunknak!

– Mit üzentek azoknak, akik idén először vennének részt a SopronFest programjain?

Lobenwein Norbert: – Megszoktuk, hogy Sopron egy vendégszerető város, ahol fiatalok, idősek mosolyogva, szeretettel fogadják a vendégeket. Azt remélem, ez idén is így lesz. A város polgármesterével közösen dolgoztunk azon, hogy sok-sok programot élvezhessenek azok is, akik nem váltanak jegyet a Lövérekbe. Ha idejük engedi, vegyenek részt a sok-sok esemény közül néhányon, érezzék jól magukat, és az élményeiket osszák meg másokkal is!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek