Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ember a világban
Szabó József könyvében nem foglal állást az abortusszal kapcsolatban. Fotó: Filep István

Ember a világban

| Köves Andrea | Kultúra

Ember a világban – Fókuszban az abortusz címmel igazi hiánypótló kiadvány jelent meg az elmúlt hetekben egy soproni tanár, okleveles gyógypedagógus, Szabó József tollából.

– Az ELTE mesterképzésén a diplomamunkámban vizsgáltam az abortusz jó néhány megközelítését, dr. Bánfalvy Csaba egyetemi tanár javasolta, hogy érdemes lenne egy olvasmányos könyvben is megjelentetni a témát, így született a kötet – avatott be a részletekbe a szerző. – Nagy örömömre vállalta a lektorálási munkát is dr. Závoti Józsefné egyetemi docenssel együtt. Ahogy a visszajelzések is megerősítik: nem egy elvont írás született a társadalom jövőjét is befolyásoló fajsúlyos témában, hanem egy mindenki által érthető és elgondolkodtató könyv. A legfontosabb: nem foglalok állást az abortusszal kapcsolatban, az legyen az olvasó feladata, csupán különböző szempontok szerint vizsgálom objektíven a témát.

Ennek jegyében a szerző áttekinti a terhesség­megszakítás történelmi vetületeit, filozófiai megközelítéseit, erkölcsteológiai vonatkozásait, jogi szabályozásait. Sorra veszi az abortusz orvosi okait, pszichológiai vonatkozásait, demográfiai jellemzőit. Különösen izgalmas a kötetnek az a része, amelyben a szakember gyógypedagógiai szemszögből járja körül a témát. Dr. Závoti Józsefné egyetemi docens a következő szavakkal ajánlja a kötetet az olvasók figyelmébe: „A könyv napjaink rendkívül fontos témájával foglalkozik; az abortusz jelensége a demográfiai változásokat jelentősen meghatározó tényező, a társadalom jövőjét befolyásoló döntés és beavatkozás… A mű igényes stílussal, jól alkalmazott terminológiákkal válik olvasmányossá úgy a szakterületen, mint a kevésbé szakavatottak számára.”.

Kapcsolódó cikkek

A kultúra szolgálatában

A kultúra szolgálatában

2023. 01. 18. | Köves Andrea

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be a Himnuszt. A nev...

Ez történt

Ez történt

2023. 01. 18.

A Széchenyi István Városi Könyvtár internetes oldalán (www.szivk.hu) megtalálható adatbázisból közlünk részleteket.