Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Évszázados kincsünk
A festőrestaurátor egyenként lebontotta a falon lévő rétegeket, így került elő az 1700-as évekből való festés. Fotó: Filep István

A múlt öröksége előrevetíti az evangélikus templom jövőjét

Évszázados kincsünk

| Elek Szilveszter | Kultúra

Az 1700-as években falra vitt festést tárt fel Lángi József festőrestaurátor a soproni evangélikus templomban az épület felújításának előkészítésekor. A szakembernek a közel száz évig megbúvó alkotás több talányát sikerült már megfejtenie.

– Amikor beléptem az épületbe, már sejtettem, hogy találni fogok itt rendkívüli falfestéseket – kezdte Lángi József. – Mielőtt azonban belefogtam a gyakorlati munkába, alaposan beleástam magam a templom történetébe. Sopron levéltárában számos ezzel kapcsolatos dokumentumot és archív fotót találtam. Így megtudtam, hogy az épület falaira az 1930-as években vittek fel egy festést, erre azonban ma már csak néhány apró foszlány emlékeztet. A jelenlegi dekoráció 1966-ban készült el, és Sterbenz Károly talentumát dicséri.

A restaurátor fantáziáját egy fotó mozgatta meg igazán: ezen szerényen ugyan, de látszott egy, az előbbieknél régebbi falfestés. Szintén árulkodó volt a karzatmellvéd díszítése, amelyet nem tüntettek el, hanem „csupán” átfestették. A festőrestaurátor felmarkolta hát szerszámait, és belefogott a szondázó kutatásba. Ennek során egyenként bontotta le a falon lévő festékrétegeket.

Amikor a 18. századi díszítés első szegletét napvilágra hozta, a szakértő elbizonytalanodott: azt leszögezhette, hogy finomművű alkotásról van szó, azonban a kora talány maradt. – Eleinte arra is gondoltam, hogy a templom nagy, XIX. század végi fejlesztése során került fel, amikor felépítették a tornyot is. Azonban, miután megbonthattam nagyobb felületeket, egyértelmű lett, hogy az épület építésének korából származik ez a festés.

Egy nagy kérdés maradt még nyitott Lángi József számára: ki az alkotó? Mint kiemelte, Sopronban sok kiváló barokk festő volt. Izgalmas Mihályi Ernő azon utalása is, amelyben leírja, hogy a templombelsőt Dorfmeister István festette ki – de ez a forráshiányos információ csak akkor válhat ténnyé, ha előbukkan egy dokumentum, amely hitelesíti.

– A kutatás lezárult, elég nagy felületet tártunk fel ahhoz, hogy a gyülekezet eldönthesse, a templom felújítása során ezt a dekorációt szeretné-e helyreállíttatni. Én azt javaslom, hogy tegyenek így – zárta Lángi József.

A gyülekezet nyitott a javaslatra.

70 milliós támogatás: Dr. Tóth Károlytól, a Soproni Evangélikus Egyházközség igazgató lelkészétől megtudtuk: régóta tervezik a templomuk teljes felújítását. Ebben jelentős előrelépést jelentett számukra az az idén kapott 70 millió forintos állami támogatás, amelyből megkezdődhetett a felújítás előkészülete. A feltárások ennek a részét képezik – a folyamat leglátványosabb részei a most előkerült festések.

Kapcsolódó cikkek