Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fél évszázad a színpadon
A közelmúltban életműdíjjal tüntették ki Boráros Imrét. – Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen ajándék érhet még az életben – nyilatkozta lapunknak. FOTÓ: PLUZSIK TAMÁS

Boráros Imre: Segít az erős hit, amely végigkísér a pályámon

Fél évszázad a színpadon

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A Soproni Petőfi Színházban befejeződtek a próbái Németh László: Széchenyi című történelmi drámájának, a járvány miatt viszont még a premierre várni kell. A darabban Boráros Imre Kossuth-díjas színész alakítja Lonovics érseket.

– Ön az első felvidéki magyar színész, akinek munkásságát Kossuth-díjjal  ismerték el. Elmondaná életútjának meghatározó és fontos sarokpontjait? 

– Pozsonyban születtem  1944-ben, amikor a keresztleveleket, így az enyémet is, még négy nyelven, magyarul, latinul, németül és szlovákul állították ki, ezt követően már csak szlovákul. Vereknyén nőttem föl, ez a kis falu ma már nem létezik, Pozsony része lett. Volt a faluban egy kis színjátszó kör, a nővéremmel együtt először ott léptem színpadra. 

– Ha jól tudom, a számtalan színpadi siker mellett egy kis híján Oscar-díjas filmben is szerepelt. 

– A Komáromi Jókai Színháznak örökös tagja vagyok, talán a legemlékezetesebb színpadi szerepeim is ide köthetőek, ezek közül is kiemelem Örkény István Tóték című drámáját, amiben az Őrnagyot, illetve Az ember tragédiáját, amiben Lucifert alakítottam. A sor még hosszan folytatható lenne, a kassai Thália Színházon át a budapesti József Attila Színházig és nem utolsó sorban Sopron, hisz még a járvány előtt mutattuk be és még most is játszanánk Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét, melyben én a Papot alakítom. Több filmben is szerepeltem, ezek közül is Ondřej Trojan cseh rendező Želary című filmjében, mely 2004-ben egy hajszállal maradt le az Oscar-díjról. 

– Néhány évvel ezelőtt saját színházat alapított, erről mit kell tudnunk?

– Amikor nyugdíjba mentem, a soproni közönség előtt  is jól ismert Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színészkollégával megalapítottuk a Teátrum Színházi Polgári Társulást azzal a céllal, hogy a Felvidék olyan, kisebb falvaiban élő emberei közé is elvigyük a színházat, akikhez nemigen jutnak el a kőszínházi társulatok. Sikeres évek után feleségemmel, Petrács Anna színművésszel létrehoztuk saját színházunkat. Olyan darabokat állítunk színpadra, melynek középpontjában a haza, a szeretet, a hit, az Isten áll. 

– Az elmúlt év augusztusában a Magyar Színházak  XXXII. Kisvárdai Fesztiválján életműdíjjal tüntették ki önt. 

– Augusztus 29-én vehettem át a kitüntetést, éppen  55 évvel azt követően, hogy a komáromi Magyar Területi Színházhoz szerződtem. Jól emlékszem, első szerepem egy beugrás volt A lőcsei fehér asszony című darabban. Kisvárdán a Peer Gyntöt adtuk elő, amikor megtudtam, hogy életműdíjat kapok. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen ajándék érhet még az életben. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...