Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Festett kavicsok képpé varázsolva
Veres Tünde szereti az aprólékos munkákat, kavicsképei napokig, hetekig készülnek. Fotó: Filep István

Festett kavicsok képpé varázsolva

| Köves Andrea | Kultúra

Különleges szenvedélye van a soproni Veres Tündének: csodaszép kavicsképeket készít. Hobbijához nélkülözhetetlen a türelem, a szárnyaló fantázia és a természet szeretete.

– Amikor a gyerekeim kicsik voltak, sokszor festettünk különböző kavicsokat. Aztán egy tengerparti nyaralás után nagyon sok követ gyűjtöttem, amelyek megihlettek, így születtek meg az első képeim két évvel ezelőtt – utalt a kezdetekre Veres Tünde. – Hatalmas kavicsgyűjteményem van, a darabokat munka közben folyamatosan csoportosítom. Nagyon szeretem a tengerparti kavicsokat, kincseket. A víz csodás formákat képes alkotni. A nagy kedvenceim mégis a Soproni-hegység kőzetei, a gneisz és a csillámpala. A rétegelt, lemezes forma és a csillogás miatt nagyon szeretem őket.

Tünde képei általában úgy készülnek, hogy adott egy téma, amelyhez keresi a megfelelő köveket, ám a legkedvesebb képeinél egyszerűen csak rákacsint a téma egy kavicsból. Ilyenkor ez annyira lázba hozza, hogy azonnal nekiáll az alkotásnak, munkája során életre kelti a kavicsokat. Nagy kedvencei a mesés témák: ezekből megelevenedik Vuk története, Mazsola és Tádé alakja, nagyon szereti a családi témájú képek készítését, nagy ihlető forrásai a baglyok, de a természet ábrázolása is közel áll hozzá. Szereti az aprólékos munkákat: egy-egy kép napokig vagy akár hetekig készül. Akvarelltechnikát alkalmaz, amely légies hátteret kölcsönöz műveinek. Egyik legkedvesebb kavicsképe alkotósarkát díszíti: a családját ábrázolja, amint a Fertő tavi nádasban négyesben eveznek.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...