Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fesztivállázban ég Sopron
Vasárnap nagy siker volt a Demjén koncert a Fő téren. A program előtt dr. Farkas Ciprián polgármester és az alapítók, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán köszöntötték a közönséget.

SopronFest: Több mint harminc kiállítás is szerepel a programok között

Fesztivállázban ég Sopron

| Munkatársunktól | Kultúra

Vasárnap este zsúfolásig megtelt a Fő tér – Demjén Ferenc koncertjével hivatalosan is elstartolt a II. SopronFest. Nemcsak a könnyűzenei programok népszerűek: sokan megnézték már a kiállításokat, valamint a podcasteket is.

Koncertek a Fő téren

Lobogók és fényfestések, kiállítások, koncertek, podcastek – bár a könnyűzenei programkavalkád még csak ezután kezdődik, de már most fesztivállázban ég Sopron. Vasárnap nagy siker volt Demjén Ferenc koncertje a Fő téren. A program előtt dr. Farkas Ciprián polgármester és a fesztivál alapítói, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán köszöntötték a közönséget. Ezzel nem ért véget a programok sora a belvárosban: csütörtökön például a Kispál és a Borz, pénteken a Punnany Massif, szombaton a Csík Zenekar, vasárnap pedig a Be Massive Horizon lép fel.

SopronFest ART

A hűség városa címmel egy rendkívül különleges kiállítás nyílt meg vasárnap a Liszt-központ Munkácsy termében. A SopronFest ART művészei a hűség fogalmát járják körbe egyedi látásvilágú alkotásaikon. Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert elmondták: a hét neves képzőművészt arra is kérték, hogy a hűség jelképét, egy-egy gigantikus, fából készített szívformát „alakítsanak át” úgy, ahogyan csak ők tudják.

Bukta Imre és Soós Nóra már a SopronFest előtti hetekben a saját műtermében elvégezte ezt a munkát. Bereczki Katával, Ef Zámbó Istvánnal, Labrosse Danival, Sibitka Pannival és Weiler Péterrel viszont május 17-től három napon át a Várkerületen, a Mária-szobornál is találkozhat a közönség. Ők egy nyitott alkotótábor keretében itt készítik el munkáikat.

A megnyitón a jelenlévőket dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte, aki kiemelte, Sopron több mint száz éve a leghűségesebb város. A civitas fidelissima érzés beleivódott a soproniak szívébe. Szerinte egy igazán izgalmas kiállítás nyílt meg. Ef Zámbó Istvánnak, akinek alkotásai városunk különböző részeit díszítik, elismerő oklevelet adott át.

Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége is részt vett a tárlatmegnyitón. Elmondta, rég járt már Sopronban, és nagyon örül, hogy itt lehet. Nem tartja magát műértőnek, de annál nagyobb műkedvelő. Szerinte minden alkotás tükröt tart elénk, és reflektál a világra. – A hűség egy mély fogalom, így nem lehetett könnyű dolguk a művészeknek – mondta Lévai Anikó.

A megnyitó második részében maguk az alkotók meséltek saját munkáikról, azok hátteréről és létrejöttéről.

Az eseményre dr. Molnár Ágnes és dr. Barcza Attila országgyűlési képviselő, valamint dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester is ellátogatott.

A kiállítás május 19-ig látható naponta 10 és 18 óra között a Munkácsy-teremben.

Fénnyel írt emlékképek

A SopronFest ART keretében megnyílt dr. S. Kárpáti György Generációkon keresztül – Fénnyel írt emlékképek című kiállítása a Malmárium Galériában. Dr. S. Kárpáti György a hajnali fények szerelmese, amiről közösségi oldalán is nap mint nap meggyőződhetünk. Kerékpárjával még napfelkelte előtt tesz kirándulásokat Sopron környékén, és az általa az úgynevezett kék órában rögzített emlékképek sajátos hangulatban láttatják a város környéki nevezetességeket.

Az elmúlt hónapokban mintegy 800 fotó készült mobiltelefonnal, a tárlat során ezekből láthatnak válogatást.

A kiállítás további érdekessége, hogy édesapjának, dr. Kárpáti Lászlónak az 1930-as években Sopronbánfalván készített archív fotói, valamint világjáró fiának, Kárpáti Balázsnak a legutóbbi időkben készült felvételei is megtekinthetők.

A tárlatot Lobenwein Norbert nyitotta meg, május 18–19-én tárlatvezetést is tartanak a Kárpáti malomban, majd ezt követően a művész múlt században készült soproni témájú filmjeit vetíti a MALMOZI-ban.

Rangos képzőművészeti alkotások

Hétvégén szintén a SopronFest részeként nyílt meg a FidelissimArt csoport Most című tárlata a Festőteremben – erről lapunk 7. oldalán írunk részletesen.

Üvegeseszter 25. címmel pedig Balogh Eszter üvegfestő kiállítása látható a papréti ortodox zsinagógában. – A kiállítás vállalkozásom 25 évének átfogó képe, egy olyan kihalófélben lévő, kézműves szakmáról, mint az üvegfestészet és az ólomüvegezés – fogalmazott a művész.

A tárlat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. A megnyitón jelen volt dr. Farkas Ciprián polgármester is, aki kiemelte: a tradíció és az innováció megfér egymás mellett.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek