Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fontos érték a kezünk műve
Az adventi foglalkozásokon mézeskalácsot díszítettek, valamint porcelánt és üveget is festettek a résztvevők. Fotók: Filep István, Etzl Edgár

Lényeges, hogy a manuális technikákat visszahozzuk az életünkbe

Fontos érték a kezünk műve

| Győri-Varga Nóra | Kultúra

Hiába a rohanó világ, melyben annyi minden virtuálisan történik és személytelenül, mégis van az emberekben igény megállni kicsit, leülni, találkozni és alkotni. A Soproni Kézműves Műhelyek által szervezett programok jó lehetőséget nyújtanak minderre.

Balogh Eszter üvegfestő és ólmozottüvegablak-készítő 2018-ban hívta életre a Soproni Kézműves Műhelyeket a Soproni Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve: utóbbi ad otthont a kézműves foglalkozásoknak a Deák téren. Programokat a műhely egész éven át szervez: – A gyerektáboroktól kezdve az alsósoknak és felsősöknek szóló, tantervben nem szereplő, pályaorientációs foglalkozásokon át különböző művészeti kurzusokat is tartottunk idén – mesélte Eszter. – Az üvegolvasztás és üvegfestés nagyon népszerű, az ország távolabbi részeiről is érkeznek hozzánk. Decemberben kimondottan az ajándékkészítés a tematikájuk, ahol korhatár nélkül gyerekek és felnőttek együtt alkothatnak: a kisebbek képeslapot, a nagyobbak üveg fülbevalót, medált vagy karkötőt. Fontosnak tartom, hogy mindenkinek legyen sikerélménye: a minőségi alapanyagokkal ezt könnyen el lehet érni.

Az ünnepi „kínálatban” szerepelt még a tradicionális porcelánfestés (itt étkészleteket díszítettek a résztvevők) és a Fischer Erika-féle mézeskalács-díszítés. Téli szünetet Eszterék nem tartanak, sőt: művészeti tábort szerveznek gyerekek számára Ivánban január 2–6. között. – Egész napos programok lesznek, így a hosszabb iskolai szünet miatt a családoknak is segítség lehet – folytatta. – Lesz falfestészet mozaikozással, gipszöntvényelemek felhasználásával és természetesen üvegolvasztás, kerámiázás is. Fontosnak tartom, hogy a manuális technikákat visszahozzuk az életünkbe, és kiszakadjunk az online térből. A vírushelyzetet követő táborainkban a gyerekek magányosabbak voltak, nehezebben indult az ismerkedés, aztán egy–két nap alatt feloldódtak, és közösen alkottak. Jó volt ezt megtapasztalni, mert nekünk, felnőtteknek is inspiráló az ő látásmódjuk.

Felvételt hirdet a Vidék Minősége Védjegy kézműves szektora: az Alpokalja–Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület szervezésében december 15-ig várják azoknak a hobbi kézműves, iparművészeti és népi iparművészet területén dolgozó, valamint képzőművész vállalkozóknak a jelentkezését, akik számára fontos a minőség, és termékeiket jogvédetté szeretnék tenni. További információ Balogh Eszter szektorvezetőtől kérhető az uvegeseszterbalogh@gmail.com címen vagy a +3620/234–9568-as telefonszámon, jelentkezés: vedjegy@alpokalja-fertotaj.hu e-mail-címen.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...