Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fraknói gyalogtúra
A fraknói gyalogtúrán résztvevők számát nagyban befolyásolja az időjárás. Fotó: Pluzsik Tamás-archívum

Fraknói gyalogtúra

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Immáron huszadik alkalommal rendezi meg szombaton, május 13-án a Perkovátz-Ház Baráti Köre a fraknói gyalogtúrát.

– Egy régi, Sopron vármegyei hagyományt élesztettünk föl 2004-ben, amikor először rendeztük meg a gyalogtúrát – kezdte Perkovátz Tamás főszervező. – Őseink ilyenkor, tavasszal ugyanis felkerekedtek és elzarándokoltak a Rozália-hegység legmagasabb pontján, a Kálvária-hegyen álló Szent Rozáliának szentelt kápolnához, hogy kérjék a névadó közbenjárását a ragályos betegségek elkerüléséért.


A túra időpontja minden alkalommal igazodik a madarak és fák napjához. E jeles napnak is van soproni kötődése, ugyanis hazánkban először 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg ezt a „zöld ünnepnapot”. A koronavírus-járvány miatt két alkalommal a szervezőknek el kellett térniük a májusi időponttól, ekkor a szeptemberi Rozália-naphoz igazították a túrát, melynek az útvonalát is módosítani kellett.

Mint Perkovátz Tamástól megtudtuk, a résztvevők számát nagyban befolyásolja az időjárás, amivel eddig az esetek nagy részében szerencséjük volt. Volt olyan év, amikor közel hatszázan teljesítették a 23 kilométeres túrát. A vállalkozóbb kedvű edzettebbek ezt még megfűszerezhetik savanyúkúti (Bad Sauerbrunn), illetve fraknói (­Forchtenstein) indulással. Az elmúlt évekhez hasonlóan szombaton az első csoport 5.47-kor indul a GYSEV pályaudvarról vonattal Savanyúkútig, a második csoport 7.30-kor autóbusszal a Perkovátz-Háztól megy a fraknói várig, a harmadik pedig 9 órakor indul a Széchenyi térről a Rozália-kápolnáig, ahol már várják őket a korábban indulók, hogy aztán együtt tegyék meg a túra további részét Asztalfő és Ilona-akna érintésével Brennbergbányára. A beérkezőket a Templom téren a szervezők jóvoltából szarvasgulyás várja.


Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...