Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Határait feszegeti Páder Petra
Petra élete is teljesen megváltozott az elmúlt egy évben. Fotó: Simon Péter

Határait feszegeti Páder Petra

| Köves Andrea | Kultúra

Filmet forgat, mesterképzésre jár, drámapedagógiai foglalkozásokat tart, és tele van tervekkel a soproni születésű színésznő, Páder Petra, a budaörsi Latinovits Színház tagja.

Frici & Aranka címmel ezekben a hetekben filmet forgattak Karinthy Frigyes és Böhm Aranka, valamint írótársai, feleségeik, szerelmeik izgalmas életéről. Ebben a készülő filmben Petra Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilonát alakítja.

– Izgalmas szereplehetőség ez számomra, annál is inkább, mert már az egyetemi felvételire ennek az erős, kissé karcos, művelt asszonynak a „Maga szerencsétlen, tájékozatlan lúd” kezdetű levelével készültem, amelyet Radákovich Máriának, azaz férje, Kosztolányi Dezső szeretőjének címzett – mesélte a fiatal színésznő. – Az évek alatt együtt ért velem ez a szöveg. Amikor felhívtak, hogy meghallgatás lesz Harmos Ilona szerepére, nagyon mosolyogtam, és motivált, hogy megmutathassam a közös vonásainkat.

Az elmúlt egy esztendő, mint minden színművésznek, Petrának is felborította az életét, ám meglepő módon sok-sok pozitív hatás is érte a járványügyi helyzetben. Tavaly tavasszal úgy érezte: pont szüksége van egy kis lassításra, regenerálódásra, majd elkezdte feszegetni a határait: nyáron egy barlangtúrára is vállalkozott, pedig fél a szűk helyeken. Ősszel átesett a Covidon, utána elment plazmát adni, pedig viszolyog az injekciós tűtől, sőt a napokban vért is adott.

– Az egyik legkedvesebb tevékenységem jelenleg egy nyertes pályázathoz kapcsolódik, melynek keretén belül egy vidéki gyermekotthon hat lakójával foglalkozunk hétvégente néhány kollégámmal együtt online: drámajátékos feladatokon keresztül ismerkedünk a gondolataikkal, véleményükkel, miként dolgozzák fel a vírus miatti megváltozott életüket – mesélte Petra lelkesen, aki a gyerekekkel való személyes találkozást is nagyon várja.

A soproni kötődésű művész gyermekkora óta megingathatatlanul készült a színészi pályára. Ma sem tudná magát másként elképzelni, ám a határait sokkal tágabbra nyitotta az évek során: folyamatosan kísérletezik, és egyre jobban izgatják az összművészeti törekvések.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...