Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hiteles történetek
Nagy szakmai kihívást jelentett a Szent Mihály-templom történetét bemutató film elkészítése – nyilatkozta lapunknak Boronkay Gusztáv rendező

Hamarosan elkészül a film a gótika soproni csodájáról

Hiteles történetek

| Huszár Judit | Kultúra

Hamarosan elkészül az a bő negyedórás rövidfilm, amely hitelesen mutatja be a Szent Mihály-templom történetét. Az alkotás a megújuló templom látogatóterében lesz látható.

Korhű jelmezek, helyszínek, nagy kamerák, iparkodó stáb – már az utolsó simításokat végzik a Szent Mihály-templom történetét bemutató film alkotói. Mint arról lapunkban többször is beszámoltunk, a Modern Városok Program részeként újul meg a Szent Mihály-templom. A gótika soproni csodáját a tervek szerint ősszel szentelik fel újra. A templom mellett kibővítik a sekrestyés házat, ahol egy interaktív kiállítás is helyet kap. A vetítőteremben pedig a templom és áttételesen a város történetét bemutató filmet láthatják majd a látogatók. – Cégünk évtizedek óta készít kisfilmeket, ugyanakkor a mostani feladat nagy szakmai kihívást jelentett – mesélte lapunknak Boronkay Gusztáv, a film rendezője. – Az volt a koncepció, hogy úgy tekintünk vissza az elmúlt évszázadokra, hogy közben csakis hiteles forrásokat használunk fel. Tehát legendák, mondák, családi történetek nem kaphattak helyet az alkotásban, csak a történészek, egyháztörténészek által jóváhagyott szakmai anyag. Ami a filmben elhangzik, annak írásos nyoma van. Ugyanakkor nagyon ügyeltünk arra, hogy a film nem a szakembereknek, a történészeknek szól, hanem a turistáknak, a soproniaknak.

A filmben bemutatják például az első írásban is említett plébános, Miklós végrendelkezését, de az 1850-es felújítást megelőző vitákról is szó esik. A történetek között egy mesélő kalauzolja a nézőket. A filmben közel 25 színész és statiszta szerepel (a Soproni Petőfi Színház művészei, illetve budapesti színészek), a jeleneteket pedig korhű helyszíneken rögzítette a mintegy tízfős stáb. – Forgattunk például a budai vár gótikus termében, Vasváron a fasáncnál is, de gyönyörű felvételek készültek a restaurált fa Madonna-szoborról is – tette hozzá Boronkay Gusztáv. – Fontos, hogy nem a templomot akartuk bemutatni, hiszen azt megnézhetik majd a látogatók, hanem a történetét.

Érdekesség, hogy a vetítőteremben hét monitoron láthatjuk majd a filmet, mindegyiken más-más szögből ugyanazt a jelenetet.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...