Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„Igazul igazán”

„Igazul igazán”

| Munkatársunktól | Kultúra

Kubik Anna és Mécs Károly előadásában hallgathatjuk meg Zsirai László verseit, novelláit Igazul igazán című hangoskönyvén.

Zsirai László téli témájú novellái és versei az év végi ünnepkörhöz csatlakoznak – ezekből hallhatnak válogatást az érdeklődők a lemezen. A cd borítóján Grabner József akvarellje látható, illetve több soproni vonatkozású mű is helyet kapott a kiadványon.

– Úgy érzem, írásaim tartalmaznak valamit abból a klasszikus műveltséget hordozó lokálpatrióta szellemiségből, amit szülővárosomban, a gyöngyszem Sopronban sajátítottam el – nyilatkozta Zsirai László. – Március 25-én lesz 50 esztendeje, hogy első verseim megjelentek a Vas Népe hasábjain, melynek következményeként a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiumába tanácsolt egy akkori lapszerkesztő. Az ott megismert költőkkel elköltözésem után is tartottuk a kapcsolatot.

Zsirai László 1975 decemberében költözött Budapestre, az elmúlt fél évszázadban több mint hatszáz verset, hetven novellát és több ezer egyéb műfajú írást publikált. A városhoz kötődő emlékeit gyakran felidézi műveiben. Rendszeresen hírt adunk munkásságáról lapunkban is, legutóbb a Lélek emeli fel című kötete kapcsán beszélgettünk vele (Az élet valóságát vizsgálja, Soproni Téma, 2022. november 30.).

– A cd-n verseimet és novelláimat előadó, élvonalbeli színművészekkel az érdi könyvtárban ismerkedtem meg 2010-ben. Mécs Károly ott adta elő a Szívünk imádsága című versemet – folytatta Zsirai László. – Úgy érzem, hogy mellette Kubik Anna az, aki a legmélyebbről eredő érzéssel hitelesen tolmácsolja munkáimat. Szinte az országot bejártuk író–olvasó találkozók, könyvbemutatók során. A tervek szerint május 10-én a Pedagógusok Soproni Művelődési Házába is elkísér. 

Kapcsolódó cikkek

A tavasz az új nyár

A tavasz az új nyár

2023. 03. 15. | Munkatársunktól

A teljes várost megmozgatják – ezt ígérik a SopronFest szervezői. A Harkai-platón 34 koncertet tartanak, húsznál is több videós műsor költözik Sopronb...