Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ízelítő a Storno-konyhából
Erdeiné Kuslics Katalin alaposan áttanulmányozta ifj. Storno Ferencné Ackerler Anna és menye, Storno Miksáné Slama Eleonóra német nyelvű kéziratos receptes füzeteit. Fotók: Filep István és Soproni Múzeum

A receptes füzetek német nyelvűek és kézzel írottak

Ízelítő a Storno-konyhából

| Madarász Réka | Kultúra

A magyar kultúra napjához kapcsolódva szabadegyetemi sorozatot indított a Soproni Múzeum és a Magyar Történelmi Társulat Nyugat-dunántúli Regionális Csoportja. Elsőként a múzeumi gasztroblog egyik szerzője, Erdeiné Kuslics Katalin tartott előadást a líceumban.

A Soproni Múzeum Storno-konyha elnevezésű gasztroblogját 2014-ben indította útjára három lelkes múzeumi dolgozó. A Storno család hölgytagjainak receptjei közül többet el is készítettek, és a tapasztalataikat megosztották az olvasóikkal.

– A múlt csütörtöki előadást ifj. Storno Ferencné Acker­ler Anna és menye, Storno Miksáné Slama Eleonóra kéziratos receptes füzetei, receptjei alapján tartottam – mesélte Erdeiné Kuslics Katalin múzeumpedagógus. – A receptes füzetek német nyelvűek és kézzel írottak, így rengeteg időt töltöttem azzal, hogy egyáltalán el tudjam olvasni a szövegüket.

Anna 1881-ben kezdte el írni a füzetecskéjét, melynek díszes első oldalát a férje rajzolta a házasságuk elején. Eleonóra több receptet is az anyósa füzetéből másolt át.

– Az ételek nem mindegyike felel meg a mai ember ízlésvilágának – folytatta Kata. – Többféle húst használtak, mint mi, kedvelték a belsőségeket. A receptek egy része német nyelvterületről származik, például számunkra ismeretlen a levesbetétként említett tüdőrétes. A füzetek jelentős részét foglalják el a süteményreceptek, melyek között sok „Koch”, „Dunst” van. Érdekesség az is, hogy Anna füzetében még nem szerepel a sütőpor, Elliében azonban már igen, ugyanis a 19. század közepén jelent meg, és a század végére vált közkedveltté. Szintén említésre méltó, hogy Anna még főzelékrecepteket is lejegyzett, Elli viszont már egyet sem.

A 19. század végére már kialakult a négyes, majd az ötös étkezési rend. Ezt megelőzően naponta kétszer, délelőtt és késő délután ettek. A meleg italok elterjedésével megjelent a reggeli, később a tízórai, végül pedig az uzsonna is. Kata maga is előszeretettel főz, a Storno-konyhából megismert receptjeivel többször is helyezést ért el csapatával az Esterházy barokk ételfőző fesztiválon.

Múzeumi Szabadegyetem: A háromhetente csütörtökönként jelentkező szabadegyetemi sorozatban a Soproni Múzeum szakemberei és meghívott előadók a régióhoz kötődő kutatásaik legújabb eredményeit mutatják be a Líceum dísztermében. Február 9-én Nemes András művészettörténész koldulórendi kolostorokról szóló előadásával folytatódik a sorozat, melyet március 2-án Csiszár Attila néprajzkutató a szarvkői (Hornstein) múzeumi tárgyegyüttesről és annak utóéletéről szóló bemutatója követ. Befejezésül március 23-án dr. Jankó Ferenc geográfus a tudományos Burgenland-képet elemzi a két világháború közötti Magyarországon.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...