Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
John Alton beszélte a fényfestés nyelvét
John Alton operatőr filmforgatás közben.

John Alton beszélte a fényfestés nyelvét

| Pluzsik Tamás | Kultúra

18 évesen vándorolt ki Amerikába, majd 51 évesen Oscar-díjas lett. John Alton dolgozott Greta Garbóval, de ő volt az első argentin hangosfilm operatőre is. 120 évvel ezelőtt született Sopronban.

Hogy pontosan hány magyar Oscar-díjasunk van, azt nehéz összeszámolni. Szabó István, Rofusz Ferenc, Deák Kristóf elsőre beugrik. A filmtörténetben jártasabbak még gyorsan hozzáteszik Zsigmond Vilmos operatőr nevét is. Azt viszont már kevesen tudják, hogy 2019-ben a Joker című amerikai filmdrámában nyújtott alakításáért Oscar-díjban részesített Joaquin Phoenix felmenői is magyarok voltak. Bokor Balázs, volt Los Angeles-i főkonzulnak több mint félszáz magyar vonatkozású Oscar-díjast sikerült fölkutatnia, köztük egy soproni születésűt is, John Alton operatőrt. 120 évvel ezelőtt Altmann Jakab néven született Sopronban, és negyedszázaddal ezelőtt, 1996. június 2-án hunyt el a kaliforniai Santa Monicában.

Az Altmann család Sopronból Nagyváradra költözött, majd 18 éves korában Jakab, aki idő közben belügyminiszteri engedéllyel Károlyira változtatta családnevét, kivándorolt nagybátyjához Amerikába. A nagybácsi, dr. Harris John Alton támogatta a fiatalember mérnöki tanulmányait New Yorkban. Egy alkalommal az egyetem közelében filmet forgattak, amikor is visszaemlékezése szerint „berántották” egy statisztaszerepre, páncélos vitézt kellett alakítania. Így indult filmes pályafutása, hamarosan otthagyta a műszaki egyetemet, és John Alton néven 1923-ban már a Metro Goldwin Mayer filmstúdiónál operatőrködött. Dolgozott Greta Garbóval, majd nagy megtiszteltetés volt számára, hogy filmet forgathatott a török szultán isztambuli palotájában. Az első argentin hangosfilm operatőreként már komoly nevet szerzett magának, Fénnyel festés címmel szakkönyvet írt a mesterségről, majd briliánsra fényképezett hollywoodi sikereken át lett a szakma vitathatatlan tekintélye.

1952-ben vehette át John Alton azt a bizonyos Oscar-díjat a Gene Kelly főszereplésével forgatott Egy amerikai Párizsban című filmmusical operatőri munkájáért. Pályája csúcsán, 1960-ban, 59 évesen vonult vissza a filmezéstől. Ezt követően még közel negyven évet élt.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...