Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kiállítás Giczy János emlékére
Giczy János le­­nyűgöző örökséget hagyott hátra Fotó: Pluzsik Tamás

Kiállítás Giczy János emlékére

| Pluzsik Tamás | Kultúra

„Oh, a szárnyas idő…” címmel Giczy János festőművésznek, Sopron díszpolgárának állít emléket az a tárlat, mely szombaton délután nyílt meg a Lábasházban.

Éppúgy beszédes a helyszín, mint a kiállításnak címet adó Berzsenyi-idézet, közel négy évtizeddel ezelőtt ugyanis itt, a Lábasházban volt az akkor már országosan elismert festőművész első önálló tárlata. Berzsenyi Dániellel pedig nemcsak közös volt az alma materük, de a költőhöz hasonlóan Giczy János is éppen 12 éves volt, amikor 1945-ben megkezdte tanulmányait a soproni evangélikus líceumban.  

A tárlat házigazdájaként dr. Tóth Imre múzeumigazga­tó sze­­mélyes emlékeket elevenített fel a tavaly elhunyt művészről: – Le­­nyűgöző örökséget hagyott ránk Giczy János, melyek alatt nemcsak a falakon látható, képekben megragadhatóakat értem, hanem a ró­­la szóló történeteket, de még inkább az ő ma­­ga történeteit.

– Giczy János művészi hagyatéka mindnyájunk számára azért értékes, mert a maga sajátos esz­­köz­rendszerével érzéseket, gon­­dolatokat ébreszt bennünk emberekről, a természetről, a hit­­ről és természetesen Sopronról – fogalmazott dr. Fo­­dor Tamás polgármester.

A 43 kiállított alkotás, melynek nagy része magántulajdonban van, november 12-ig te­­kinthető meg, keddtől péntekig 12 és 16 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10 és 18 óra között. 

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...