Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kincsesház a malomban
– Karácsony előtt mindenki szereti az otthonát feldíszíteni, miközben átélhetjük a várakozás csodáját, lélekben is felkészülhetünk az ünnepre – mesélte Márton Krisztina hímző, a Kincsesház ve

A hétvégéken megnyitja kapuját a Kárpáti malom belső udvara is

Kincsesház a malomban

| Köves Andrea | Kultúra

A Kárpáti malomban kaptak helyet soproni és környékbeli védjegyes kézművesek: alkotásaikkal igazi karácsonyi csodabirodalmat varázsoltak a közel 400 éves épületbe.

A dr. Kárpáti György és családja által teljes egészében felújított sopronbánfalvi vízimalom méltó környezetet biztosít az Alpokalja – Fertő-táj védjegyes kézműveseinek és termelőinek a bemutatkozásra.

– Egykor nagyapám, Kárpáti Sándor zeneszerző igazi kulturális–szellemi központot alakított ki a malom épületében – utalt a múltra dr. Kárpáti György háziorvos. – Ez inspirál engem is. Miután a malmot sikerült visszavásárolni, már magam előtt láttam, hogy családommal együtt felújíttatom ezt a csodálatos ipari műemléket, és megtöltöm pezsgő élettel nagyapám emléke előtt tisztelegve, akinek jövőre lesz születésének 150. évfordulója. A teljes körű felújítás után lépésről lépésre haladunk a nagy álom megvalósítása felé. Kialakulófélben van egy galéria, amely nívós kiállításoknak ad otthont, gyakorlatilag elkészült a Kárpáti Sándor emlékszoba, és ennek a gondolatnak a részeként kaptak helyet a malomban a helyi és környékbeli védjegyes alkotók, termelők.

A malomban található kis bemutatóterem neve önmagáért beszél: Kincsesház. Szépséges karácsonyi díszek és dekorációk mellett horgolt babák, hímzett lakástextilek, egyedi adventi koszorúk és sok-sok finomság is helyet kapott. A malomba betérők számos ötletet meríthetnek az otthoni ünnepi dekorálásra is.

– Ilyenkor karácsony előtt mindenki szereti az otthonát feldíszíteni, miközben átélhetjük a várakozás csodáját, lélekben is felkészülhetünk az ünnepre – mesélte Márton Krisztina hímző, a Kincsesház vezetője. – Én elsősorban hímzéssel és horgolással foglalkozom, de védjegyes társaim sok-sok egyéb csodával lepik meg a betérőket. Az idei karácsonyi dekorációban főszerepet kap a rózsaarany, megjelenik a fémes csillogás is, továbbra is teret követel magának a retró vonulat, ám a letisztultabb formák is keresettek.

Az adventi hétvégéken megnyitja kapuját a Kárpáti malom belső udvara is, ahol a Kincsesház kézműves mesevilágának csodái mellett ünnepi hangulat és finomságok is várják az érdeklődőket.


Lapunkban nemrég írtunk róla, hogy a Kárpáti Malom virtuális 3D-ben fedezhető fel.
Kövesd közösségi oldalunkat, ahol még több aktuális városi érdekességet osztunk meg!


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...