Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kölcsönözhető tudás

Nemcsak olvasók, de szerzők is ajánlanak fel köteteket

Kölcsönözhető tudás

| Etzl Edgár | Kultúra

Több mint 185 ezer kötettel várja az olvasókat a Pócsi utcai Széchenyi István Városi Könyvtár. Horváth Csaba igazgató elmondta, a középkorú hölgyek cserélik a legtöbbet az olvasnivalójukat.

Az intézményvezetőtől megtudtuk, nagyobb részt állami, kisebb részt önkormányzati támogatásból szerzik be a dokumentumokat. Ez nemcsak könyveket jelent, hiszen az intézményben a könyvek és a folyamatosan megjelenő folyóiratok mellett több mint 4500 zenei CD, 5300 film DVD, közel 1500 diafilm és 1200 hangoskönyv, valamint 160 kotta is elérhető. Hogy miket vásárol meg az intézmény, azt elsősorban a gyűjtőköri szabályzata határozza meg. – Olvasóink javaslatait is figyelembe vesszük. Ha egy könyv nem túl drága és szélesebb réteget érdekelhet, általában beszerezzük – mondta Horváth Csaba.


Az intézmény elsősorban nagykereskedésből vásárolja a könyveket, de gyakran ajándékok által is gyarapszik a dokumentumállomány. Nemcsak olvasók, de szerzők is rendszeresen ajánlanak fel köteteket, főleg helyismereti témában. A könyvtár csak a 2000 után megjelent, kiváló állapotban lévő dokumentumokat fogadja el ajándékként.

– Ha egy dokumentumból több van, mint a szükséges, az önkéntes adományért elvihető, vagy könyvcserére ajánljuk fel – folytatta az igazgató. – Azokat a megmaradt, rossz állapotú könyveket, amelyek már nem felelnek meg a kölcsönzésre, kivonjuk az állományból és ipari hasznosításra küldjük.


A soproni könyvtárnak jelenleg 1635 felnőtt és 1209 tizenhat év alatti beiratkozott tagja van, az idei évben eddig összesen több mint 31 ezer kötetet kölcsönöztek ki. A felnőtt részleget a 30–54 év közötti korosztály látogatja a legtöbbet, utánuk a nyugdíjasok következnek. – Főként középkorú nők kölcsönöznek, könnyedebb és tartalmasabb szépirodalmi olvasmányokat is keresnek. A legkelendőbbek az aktuális sikerkönyvek és a legfrissebb kiadású kötetek. A legritkábban a régi kiadású versesköteteket, antológiákat veszik le a polcokról. A gyermekkönyvtárba beiratkozott olvasók többsége általános iskolás, de sok hat év alatti kölcsönzőjük is van.

A felnőtt könyvtár legolvasottabb kötetei:

Szépirodalmi gyűjtemény: Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek, Jojo Moyes: Áradó fény, Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete. Szakirodalmi kollekció: Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors, Matthew McConaughey: Zöldlámpa, Eva Edith Eger: A döntés

A gyermekkönyvtár legolvasottabb könyvei:

Óvodás korig: Bartos Erika, Marék Veronika könyvei, a Scolar Kiadó sorozatai, Mit? Miért? Hogyan?, Mi micsoda junior sorozatok. Alsó tagozatos korig: Egy ropi naplója, Geronimo Stilton és Mágikus Állatok Iskolája sorozat. Felső tagozatos korig: Vörös Pöttyös könyvek, LOL-könyvek, Leiner Laura könyvei

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...