Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kult100: Múlt, jelen, jövő
A programon közreműködők mindegyike 1921-es jelmezben jelent meg, az utcákon lovasszekerek és hintók közlekedtek. Fotók: Filep István

Időutazás 1921-be – korhű ruhát öltött a soproni belváros

Kult100: Múlt, jelen, jövő

| Munkatársunktól | Kultúra

Vásári forgatag, rikkancsok, cipőpucolók, lovaskocsi, rongyosgárda és huszárok, spanyolnátha ellen küzdő orvosok – a száz évvel ezelőtti Sopron élete elevenedett meg a belvárosban. Nagy siker volt a Kult100 című rendezvény.

A város védőszentje, Szent Mihály ünnepéhez kapcsolódva idén ötödik alkalommal szervezte meg összművészeti programját a Pro Kultúra. A Kult100 című rendezvényen ezúttal az 1921-es népszavazásra emlékezve a száz évvel ezelőtti Sopron elevenedett meg a belvárosban.

A Fő téri megnyitó ünnepségen Széles Sándor, Győr–Moson–Sopron megye kormánymegbízottja hangsúlyozta: száz éve olyan döntés született, amely által Sopron és az akkori vármegye jelentős része magyar maradhatott. Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: a rendezvény a kulturális és épített örökség ünnepe is. – 2010 óta gyönyörű, új utcákon lehet járni a belvárosban, 30 ezer négyzetméter homlokzat újult meg, köztük templomoké is, valamint befejeződött a Fő tér és a Tűztorony felújítása. Sopron kulturális és épített öröksége méltó módon fejlődik, amelynek zászlóshajója a múzeumnegyed, amely most épül – mondta a képviselő.

Dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere arról beszélt, hogy a népszavazás centenáriumi éve a legjobb alkalom arra, hogy az emberek megízleljék, milyen volt a száz évvel ezelőtti Sopron hangulata.

A program részeként egyebek mellett a Fő téren egy hagyományos „piacz” várta a látogatókat, a Mária-szobornál a Szent Korona hőlégballon magasodott, a nagyszínpadon egymást váltották a kulturális produkciók, a belvárosban pedig több mint negyven helyszínen várták az érdeklődőket. A közreműködők mindegyike 1921-es jelmezben jelent meg, az utcákon lovasszekerek és hintók közlekedtek, emellett a város vendége volt a legbátrabb település, a Civitas Fortissima címet birtokló Balassagyarmat is. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...