Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kulturális központ épül
A város vezetői személyesen nézték meg a múzeumnegyed építési munkáit. A Fabricius-, Storno- és Tábornok-ház kívülről, belülről megújul, valamint bejárható lesz az épületek mögötti függőkert

A Tábornok-ház fogadótér-kupolája világszinten egyedülálló lesz

Kulturális központ épül

| P. Horváth László | Kultúra

A belvárosi fejlesztések megkoronázása az lesz, amikor várhatóan 2022 tavaszán elkészül az új múzeumnegyed. – Sopron fontos kulturális központja jó ütemben épül – mondta lapunknak dr. Farkas Ciprián polgármester.

Jó ütemben haladnak a soproni múzeumnegyed kialakításának munkálatai – minderről a beruházás helyszínén személyesen is meggyőződött dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, valamint Sass László képviselő, a kulturális és oktatási bizottság elnöke. A városvezetőket múlt kedden Kőmíves János projektvezető kalauzolta körbe a múzeum épületeiben, valamint az udvarokon. A bejáráson elhangzott: a Tábornok-ház udvarán kialakítandó fogadótér kupolája világszinten is egyedülálló lesz. A régészeti feltárások már megtörténtek, a szakemberek mindent feljegyeztek, és 3D-s grafika is készült a mostani állapotokról.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (A múlt jelen időben, Soproni Téma, 2020. október 28.), a beruházás során összekötik a Fabricius-, a Storno- és a közelmúltig lakóházként működő Tábornok-házat. A fejlesztés magában foglalja a Tábornok-ház átalakítását, felújítását, valamint az udvar üvegkupolával való befedését. Megújul és bejárható lesz a Fabricius-háztól a Tűztoronyig vezető hátsó függőkert. A múzeumi terekben pedig infokommunikációs eszközökkel lehet egyénileg végigkövetni a kiállításokat.

– A belvárosi fejlesztések megkoronázása az lesz, amikor várhatóan 2022 tavaszán elkészül az új múzeumnegyed, Sopron fontos kulturális központja és turisztikai attrakciója – mondta lapunknak dr. Farkas Ciprián. – A soproniak és az idelátogató turisták is megtekinthetik kulturális kincseinket. A hárommilliárd forintos beruházás a magyar kormány támogatásának köszönhetően, a Modern Városok Program keretében valósul meg.

A polgármester felidézte: ugyancsak a Modern Városok Program keretében újult meg huszonöt belvárosi épület homlokzata, a Lenck-villa és a Szent Mihály-templom pedig újra a régi fényében pompázik. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...