Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Meglátják a lehetőségeket
Kránitz Roland, a Soproni Fotóklub tagja Pontos találat című képével több nemzetközi pályázaton is díjat nyert. Fotó: Kránitz Roland

Az elmúlt időszakban előtérbe került a természet és a táj fotózása

Meglátják a lehetőségeket

| Huszár Judit | Kultúra

A most éledő természet, a szélsőséges időjárás is izgalmas téma a fotósoknak. A Soproni Fotóklub tagjainak életét is átírta a vírushelyzet, de továbbra is dolgoznak, valamint sikeresen szerepelnek hazai és nemzetközi pályázatokon.

– Sajnos a közös, személyes kontaktust igénylő programok egymás védelme miatt elmaradnak – kezdte Hipságh Gyöngyi, a Soproni Fotóklub elnöke. – Marad a digitális tér, illetve az egyéni fotózás. Ebben előtérbe került a természet, a táj megörökítése. A most éledő természet sok lehetőséget rejt magában a fotósoknak, ahogy a szélsőséges időjárás is jó téma. Úgy gondolom, hogy egy jól sikerült kép mind az alkotót, mind a nézőt felvidítja. Ennek a helyzetnek az egyik előnye, hogy a virtuális térben megjelenő képek sokkal több emberhez eljutnak.

A fotóklub évente két pályázatot szervez tagjainak. Az egyik a fotófutam, amelyet egy évben öt alkalommal, öt különböző témában rendeznek meg. Ezek idén: ételfotó, sárga, tükörkép, minimál, sziluett. – A címekből is látható, hogy mind olyan, amit bezártságban is el lehet készíteni – folytatta Hipságh Gyöngyi. – A másik az „Év szerzője” pályázatunk. Ezt év végén rendezzük. Reméljük, addigra több lehetőség lesz mindannyiunknak fotózni.

A fotósok ezek mellett egyénileg és közösen is részt vesznek különböző pályázatokon. Kránitz Rolandnak januártól 121 képét fogadták el nemzetközi pályázatokon, és 21 díjat is elnyert. Hipságh Gyöngyi 151 elfogadást gyűjtött össze 17 országból, és 6 díjat hozott el. A Soproni Fotóklub idén 8. alkalommal szervezi meg a hazai Múlt és jelen, valamint 10. alkalommal a nemzetközi hűség napi pályázatot.

– Reméljük, hogy a helyzet lehetővé teszi, hogy a magyar fotográfia napjára tervezett szabadtéri kiállításunkat – amelyet 2003-ban tartottunk először – idén is meg tudjuk rendezni a Mária-szobornál. Ez alkalommal is írunk ki pályázatot a Sopronban és vonzáskörzetében élő fotósoknak. A legjobbnak ítélt képeket is kiállítjuk ugyanekkor – zárta az elnök.

A Soproni Fotóklub: Magyarországon az elsők között, 1906-ban alakult a Soproni Fotóklub (Soproni Photo Club). Az egyesület már az alapítás évében országos fotókiállítást szervezett. Jelenleg 21 tagja van, a legfiatalabb 18, a legidősebb 89 éves.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...