Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megnyílt a Progress Sopronban

Megnyílt a Progress Sopronban

| Munkatársunktól | Kultúra

Megnyílt a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivál. A találkozót szeptember 20. és 24. között rendezik a leghűségesebb városban.

A találkozó programját 12 magyar és 30 külföldi produkcióból állították össze. A találkozó négy napja alatt összesen 15 előadást tekinthetnek meg a nézők, ebből kilenc szerepel a versenyben. A hazai csoportok mellett szerbiai magyar, olasz, német, lengyel és Srí Lanka-i, színjátszók kaptak meghívást az eseményre. A zsűriben Lucie Malková cseh rendező, Pinczés István Jászai-díjas rendező és Katona Imre, a soproni teátrum vezető dramaturgja foglal helyet.

Pataki András a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője, a fesztivál igazgatója megnyitójában arról beszélt, jó vendégül látni az alternatív és amatőr színjátszó csapatok hazai és nemzetközi képviselőiket. Itthon annak idején olyan nevek fémjelezték ezt a mozgalmat, mint Ruszt József, Paál István vagy épp a zsűriben helyet foglaló Katona Imre, akikből kiemelkedő rendezők, alkotók váltak. Ők is ebből a közegből indultak el, mint még sokan mások. Örül annak, hogy ez a találkozó Sopronban valósulhat meg kultúrák találkozási pontjaként a nyitottság, a sokszínűség, a színházi progresszivitás jegyében. 

A városi önkormányzat és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárságának a támogatásával megvalósuló találkozó társszervezője a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke Regős János hangsúlyozta: örül annak, hogy egy régi hagyomány folytatódhat és bejelentette, hogy a fesztivált az amatőr színházak világszövetségének, az AITA/IATA-nak a hivatalos rendezvényévé vált. 

Dr. Simon István Sopron alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy a színházművészet majdnem egyidős az emberiséggel, virágzik, fejlődik, folyamatosan új utakat keres. Mindez pedig az amatőr közösségeknek is köszönhető. Nagyszerűnek tartja, hogy a mostani találkozónak Sopron adhat otthont és ilyen sokan eljöttek a városba. 

A fesztiválon, amelyet kétévente rendeznek meg, mintegy 200-an vesznek részt. 


Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...