Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Műtermi időutazás
Roisz Andrásné Erzsébet 27 éve gondozza Roisz Vilmos festőművész életművét. Fotó: Németh Péter

Roisz Vilmos volt a Soproni Művésztelep egyik alapítója

Műtermi időutazás

| Kultúra

Műterem-látogatással egybekötött visszatekintő előadásokkal emlékeztek Roisz Vilmosra halálának 25. évfordulóján. A festőművész egykori műtermében szombaton délután láthattuk munkássága színe-javát. A programsorozat folytatódik.

A II. Rákóczi Ferenc utca 14. számú ház második emeletén, ahol egykor Roisz Vilmos alkotott, őrzi nagy becsben képeit és bútorait Roisz Andrásné Erzsébet. A festőművész születésének 100. évfordulóján nyílt meg a nagyközönség előtt a műterem, ahol az alkotásokat a kornak megfelelő díszletek között tekinthetjük meg.

– A férjem, dr. Roisz András érsebész a festőművész unokaöccse – mesélte Erzsébet. – Én magam Babótról származom, a nyarakat mindig Sopronban töltöttem, a Pécsi Tanárképző Főiskola magyar–német szakán diplomáztam. Közel 27 évvel ezelőtt bízott meg Roisz Vilmos az életműve, alkotásai gondozásával, amit megtisztelő feladatnak tartok, és örömmel végzek, hiszen – ahogy gróf Széchenyi István intelmében, egyben a mai esemény szlogenjében is szerepel: „Csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jelen”.


Roisz Vilmos (1906–1997) gyermekéveit Sopronban töltötte, itt érettségizett a Széchenyi-gimnáziumban. Réti Imre tanítványa volt. Steiner Antal műhelyében és Révész Imre kecskeméti művésztelepén ismerkedett a művészettel, majd a budapesti Képzőművészeti Főiskolán diplomázott. Egy előkelő magániskolában kapott állást, de pályáját hosszú időre kettétörte a történelem vihara: 1946-ban bélistázták, és tíz éven keresztül napi megélhetési gondokkal küzdött. Sokévi állástalanság után jutott újra katedrához, a művészeti közéletbe pedig a ’60-as évek derekán térhetett vissza. Ezt követően újra állandó szereplője lett a rangosabb hazai és külföldi tárlatoknak. Élete alkonyán a szíve visszahúzta Sopronba, ahol tagja lett a Soproni Képzőművészeti Társaságnak. 1997-es halála után – végakaratának megfelelően – a soproni evangélikus temetőben helyezték örök nyugalomra.

– Roisz Vilmos 90. születésnapján Pro Urbe Sopron kitüntetéssel ismerték el mindazt, amit a városért tett, hiszen ő volt a Soproni Művésztelep egyik alapítója, a Soproni Múzeum éremgyűjteményének támogatója; segítette, tanította a fiatalokat, a város intézményeinek pedig rengeteg képet adományozott – zárta Roiszné Erzsébet.


A szombati eseményen Hanzséros Ágnes és dr. Sütő Teréz beszélt Roisz Vilmos művészetéről. Szeptember 27-én, a 125 éves Soproni Képzőművészeti Társaság évadnyitó ülésén Keresztény Richárd örökös elnök és Jakabné Tóth Márta jelenlegi elnök emlékeznek meg örökös tagjukról. A programsorozat október 27-én Kovács-Gombos Gábor „A művésztelep sajátos életforma” című előadásával fejeződik be, amelyben a festőművész az európai művészeti irányzatok Roisz Vilmos művészetére gyakorolt hatásáról beszél majd.

Kapcsolódó cikkek