Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Múzeumok éjszakája

| Czetin Zoltán | Kultúra

Idén is izgalmas programokkal készülnek a múzeumok éjszakáján Sopronban.

17. alkalommal rendezik meg az országos múzeumok éjszakáját, amelynek idei témája a digitalizáció, az utazás. Ehhez kapcsolódtak a soproni kiállítóhelyek is.  

– 14 különböző programot kínálunk június 22-én – tudtuk meg Martos Virágtól, a Soproni Múzeum közművelődési munkatársától. – Lesz régészeti, vasút- és gasztrotörténeti időutazás, tárlatvezetés, valamint Retro Sopron előadás is.

A Storno-házban 18 órakor kezdődik az útilapus kiállításbarangoló játék családoknak, felnőtteknek, a tárlatvezetések 18 és 19 órakor, valamint 21.30-kor indulnak. A Fabricius-ház mögötti Várfalkertben időszakos kiállítás nyílik a múzeum képeslapjaiból, előadást hallhatnak például a holtak birodalmáról, Széchenyi István utazásairól és a meghonosodó csodákról, de sétát tehetnek a múltban és a gasztronómiában is. Tóth Imre múzeumigazgató és Papp Attila színművész egy különleges előadásra készül Mozgás-Szabadság Régi korok utazásai címmel. Kinyitja a kapuit a Pékmúzeum, ahol a perec- és fonottkalács-sütögetést lehet kipróbálni Ágoston István pékmester vezetésével, az udvaron pedig zenés műsor szórakoztat majd. Bolodár Zoltán 21.30-tól a Várfalkertben tartja meg népszerű Retro Sopron vetített képes előadását, a Tábornok-házban pedig 22 órakor kezdődik az Időutazó Disco.

A Soproni Evangélikus Múzeum is kinyitja kapuit szombaton. Az állandó kiállítás mellett részt lehet venni 18 órától tárlatvezetésen proseccóval, meghallgathatják Horváth-Szováti György előadását az El Caminóról, de tartanak virtuális 3D bemutatót is.

– Egy budapesti, digitalizációval foglalkozó cég lesz a vendégünk, amely korábban már digitalizálta például az 1396-os veronai bibliánkat is – mondta Krisch András gyűjteményvezető. – Ezt a virtuális térben „kézbe is vehetik”, forgathatják az érdeklődők.

Idén a programokra jelképes összegért válthatunk belépőjegyet.

A múzeumok éjszakáján este nyolctól éjfélig a Károly kilátó, illetve a vadászati múzeum ingyenesen látogatható. Itt is várják kreatív programokkal a családokat, rendeznek erdei sétát, valamint távcsöves csillagászati bemutatót is. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...