Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Muzsikáló soproni múzeum
A Lenck-villa kertjében nyáron több koncertet is tartanak – legutóbb a Muzsikáló múzeum rendezvénysorozat keretében zongorázott Dárdai Árpád. Fotók: Filep István

Közösségépítő funkciója is van a Lenck-villa Kamaraegyüttesének

Muzsikáló soproni múzeum

| Huszár Judit | Kultúra

Lágyan csengő zongoramuzsika, frappáns fuvola vagy szívet melengető ének – gyakran szűrődnek ki hasonló hangok a Lenck-villa kertjéből. A Soproni Múzeum Deák téri kiállítóhelyén számtalan zenei programot szerveznek idén nyáron is.

Idilli – talán ez a legjobb jelző, ami a Lenck-villa kertjéről eszünkbe jut. Mint arról lapunkban is többször írtunk, nemcsak a múzeum épülete, de az azt övező kert is megújult az elmúlt években, és a 2020. októberi megnyitás óta közparkként működik. Az elmúlt két évben számtalan programot szerveztek ide a Soproni Múzeum munkatársai.

– Igyekszünk kihasználni a kertet – kezdte dr. Tóth Imre igazgató. – Fontos, hogy aki bejön ide, az a kiállítás megtekintése után ne menjen azonnal haza. Vannak rendszeresen visszatérő vendégeink, akik szeretnek hűsölni a fák alatt, pihenni, akár piknikezni. Ehhez tőlünk is bérelhetnek piknikkosarat, de akadnak, akik hozzák a saját takaróikat.

Az igazgatótól megtudtuk: fontos, hogy a környezettudatosság terén példát mutassanak, ezért a piknikkosarakba helyi termelők portékái kerülnek. Rovarhoteleket is felállítottak a kertben, amelyeknél rendszeresen tartanak foglalkozásokat gyermekeknek.

– A közművelődési funkciónkhoz kapcsolódik, hogy rendszeresen szervezünk zenei eseményeket, illetve helyet adunk koncerteknek – folytatta dr. Tóth Imre. – Fontos közösségépítő funkciója is van a Lenck-villa Kamaraegyüttesének, Dárdai Árpádékhoz több fiatal is csatlakozott. A Muzsikáló múzeum sorozatban ők is bemutatkoznak.

Legutóbb múlt szerdán tartottak koncertet a kertben, akkor Dárdai Árpád zongorajátékában gyönyörködtek a látogatók. Vasárnap délután a Soproni Kórusünnep fontos helyszíne lesz a park, június 25-én, a múzeumok éjszakáján pedig a már említett kamaraegyüttes fiatal tagjai adnak koncertet. A nyáron a Filharmónia Magyarország háromszor szervez szabadtéri koncerteket a Lenck-villa kertjébe. Június 29-én az Óbudai Danubia Zenekar lép fel, július 26-án Wunderlich József és a harmonikaművész, Kéméndi Tamás közös estjén vehetnek részt az érdeklődők, augusztus 24-én pedig a Gaál Zsófia Live Session produkcióját hallhatják. Közben többször zongorázik Dárdai Árpád is, valamint az első sarródi nemzetközi fuvola mesterkurzus professzorainak koncertjét is megrendezik. 

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...