Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Polgári zenélés közösen
Dárdai Árpád elmondta: kamaraegyüttesük Kárpáti Sándor zenei hagyatékát is bemutatja. Fotó: Filep István

Lenck-villa Kamaraegyüttes: Várják az újabb jelentkezőket

Polgári zenélés közösen

| Etzl Edgár | Kultúra

A tavalyi év végén mutatkozott be a Lenck-villa Kamaraegyüttes, amelynek születéséről és terveiről egyik alapítójával, Dárdai Árpád nyugalmazott karnaggyal, a Soproni Múzeum munkatársával beszélgettünk.

– Talán kevesen tudják, hogy Csatkai Endre, a Lenck-villa elődjének, a Liszt Ferenc Múzeumnak volt igazgatója jól zongorázott – kezdte Dárdai Árpád. – Vasárnap délelőttönként tartott zenetörténeti előadásainak illusztrálására műveket adott elő, zenehallgatásokat szervezett. A Kossuth-díjas múzeumigazgató A soproni muzsika története című kötetéből tudjuk, hajdan a nyitott ablakokon keresztül a soproni tereket és az utcákat zongorahangok töltötték be, a polgári világban divat volt a házi muzsikálás. Mivel a nemrég felújított Lenck-villa ezt a korszakot mutatja be, úgy gondoltam, nem hiányozhat innen a zene. Ezért indult el tavaly a „Muzsikáló múzeum” rendezvénysorozat, ami természetesen idén is folytatódik, ehhez kapcsolódik majd szervesen a kamaraegyüttes.

Dárdai Árpád ötlete szinte egy időben fogalmazódott meg Sárközi Gábor nagybőgőművészben is, elmondása szerint mikor megkereste zenésztársát, ő is az együttes tervével várta. Végül öt taggal kezdték meg a működést: Vargáné Magyar Ágnes (hegedű) lett a művészeti vezető, Sárközi Gábor (nagybőgő) az együttes titkára, alapító tag még Barnáné Freivolt Valéria (gordonka) és Dárdai Árpád (zongora), illetve az új generációt képviselő Sárközi Rózsa (hegedű). A tagok várják még a zenei pályára készülő fiatalok jelentkezését.

Terveikről Dárdai Árpád elmondta, azok szorosan kapcsolódnak az idén 150 éve született soproni zeneszerző, Kárpáti Sándor munkásságához, az ő zenei hagyatékának nagy részét a Soproni Múzeum őrzi. A műveket még nem ismeri a nagyközönség, ezért szeretnék azokat bemutatni, hogy a város felfedezhesse egykori ragyogó zeneszerzőjét. A Lenck-villa Kamaraegyüttes következő hangversenyének ez lesz a témája.

Dárdai Árpád Kaposváron született 1950-ben. 1979 és 2013 között a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar karmestere volt, emellett 1982 és 2004 között a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkart vezette, és évtizedeken át a Soproni Petőfi Színházban is vezényelt. Országszerte számos zenekarban volt vendégkarmester. Legfontosabb kitüntetései: Kodály Zoltán-emlékérem (1992), Sopron Kultúrájáért díj (1994), Sopronért díj (2004), megyei Kormos István-díj (2005), Bartók Béla-emlékdíj (2007), Artisjus díj (2010).

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...