Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Püspöki áldás a kápolnára
Dr. Veres András győri megyéspüspök áldotta meg a kollégium kápolnáját Fotó: Pluzsik Tamás

„Sok-sok fiatal számára lesz a lelki elcsendesedés, a lelki elmélyedés helye”

Püspöki áldás a kápolnára

| Pluzsik Tamás | Kultúra

Szentmise keretében áldotta meg a Szent György utcában lévő Szent Pál Katolikus Szakkollégium új kápolnáját dr. Veres ­András győri me­gyéspüspök.

– Ha egy családnak valami új kerül a lakásába, legyen az a legapróbb dolog, akkor is egy sajátos bizsergéssel tölti el mindnyájunk lelkét, mert jó az újnak örülni, az újban részesedni, mintha ezáltal egy kicsit magunk is megújulnánk – fogalmazott szentbeszédében dr. Veres András megyéspüspök, aki megáldotta az új kápolnát, amely kormányzati támogatással valósult meg, mintegy 15 millió forintból. – Úgy gondolom hasonló érzés van mindnyájunkban, hisz most egy új kápolna megáldásán vagyunk, amely reményeink szerint sok-sok fiatal számára lesz a lelki elcsendesedés, a lelki elmélyedés helye. A hívő ember életében a kápolna ilyen hely, ahol akár egyénileg, akár közösségben Istenre tud figyelni. Ma estétől ebben a szentségházban itt fog lakni az Úr, ti pedig kedves lányok, kedves fiúk, imádkozzátok tele ezeket a falakat, mert akkor magatok is meg fogjátok tapasztalni Isten jelenlétét.

A nyolcvan ülőhellyel rendelkező, modern kialakítású kápolna 1874-ben készült míves oltárképe a győri püspökség ajándéka: Szűz Máriát és Szent Márk evangélistát ábrázolja, az oltárszárnyakon pedig Szent Katalin és a kollégium névadója, Szent Pál látható.

Kaposi László kollégiumigazgató elmondta: a Szent György utcában egy kezelésben volt a lelkészség, a plébánia és a kollégium, most a három intézmény különvált, így vált szükségessé, hogy a kollégiumnak is legyen egy saját egyetemi kápolnája.

A kápolna ünnepélyes megáldásával egybekötött szentmisén a kollégium diákjai és a hívők mellett részt vett a Soproni Egyetem vezetése, Barcza Attila országgyűlési képviselő, dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok, dr. Brummer Krisztián, a polgármesteri hivatal irodavezetője és Filep Márk, a körzet önkormányzati képviselője is.

Szent Balázs napja

Az elmúlt vasárnapon volt Szent Balázs napja, aki többek között a kikiáltók és az énekesek védőszentje is, tisztelete már rögtön halála után megkezdődött. A hagyomány szerint a IV. században az örményországi Szebaszte városának volt a püspöke, aki a keresztényüldözés elől egy sziklaüregbe menekült. A prefektus azonban elfogatta, és miközben a katonák a városba vitték, amerre elhaladt, a hívei mindenütt eléje vitték betegeiket, és ő a kereszt jelével meggyógyította őket. Régebben a gyermekhalandóság okai között élenjáró betegség volt a torokgyík, amely ellen Balázs-napkor a templomba vitték a gyermekeket. A vallási hagyomány ma is él, a vasárnapi szentmisét követően a soproni templomokban is kiszolgáltatták a Balázs-áldást.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...