Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Rendhagyó kiállítás
Hegedűs Valér, Pitti Katalin és Pálmai Árpád adott ünnepi műsort a Munkácsy-teremben Nagyboldogasszony napján Fotó: Pluzsik Tamás

A Munkácsy-teremben rendezték meg a Mennyek Királynéját

Rendhagyó kiállítás

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A Liszt-központ Munkácsy-termében rendhagyó ünnepi műsort rendeztek Nagyboldogasszony ünnepén a Mennyek Királynéja című Szűz Mária kiállításon.

Pitti Katalin Liszt-díjas Érdemes művész, Pálmai Árpád egyházzenész, az Esztergomi Hittudományi Főiskola musica sacra ta­­nára és Hegedűs Valér zongora- és orgonaművész adott ünnepi műsort Nagyboldogasszony napján a Liszt-központ Munkácsy-termében. A bemutató után Molnár V. József néplélekrajz-kutató előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

– Sajnos egy súlyos vírusos fertőzés miatt ma este nem tudok énekelni, de számomra oly fontos ünnep ez a mai, hogy emiatt nem akartuk lemondani a koncertet, ezért most prózai előadóművészként lépek önök előtt szín­­padra – fogalmazott Pitti Ka­­talin, aki Ady Endre, József Attila és Reményik Sándor istenes verseiből adott ízelítőt.

– Sopronba mindig hazajövök, a selmeci hagyományok szellemében itt voltam balek és firma, itt szereztem meg erdőmérnöki diplomámat, és itt, az egykori egyetemi KISZ-házban ismertem meg a feleségemet is – emlékezett vissza soproni diákéveire a koncertet követően Hegedűs Valér, Béres Ferenc emlékplakettel kitüntetett zongoraművész. – Szombat esténként Lengyel Laci barátommal, évfolyamtársammal együtt zenéltünk a KISZ-házban: ő volt a dobos, én pedig zongoráztam.

Hegedűs Valér 1971-ben az Er­­dészeti és Faipari Egyetem Er­­dő­­­­műveléstan Tanszékén Ma­­jer Antal professzornál védte meg Az erdő és a zene címmel írt diplomamunkáját. Ezután magánúton, Bartók Béla növendékénél, Székely Máriánál folytatta a már korábban megkezdett zenei tanulmányait, majd Ausztráliától Japánig bejárta a vi­­lágot, fellépett olyan művészekkel, mint Melis György, Bessenyei Ferenc, Moldován Stefánia. – Érdekes története van az első zongorámnak is: a háború alatt Budapesten egy zeneszerető orosz tiszt hangszereket gyűjtött össze egy, az Andrássy úton lévő lakásba, ahol a parancsnokságát rendezte be – mesélte a „mérnök–művész”.

– Nagymamám elmondása szerint remekül játszott is a tőlünk rekvirált zongorán a kapitány, melyet aztán az ostrom végén édesapám egyszerűen „visszalopott” tőle. Közeledvén a hetedik ikszhez, sokszor eszembe jut, hogy vajon mérnökként sikeresebb pályát futottam volna-e be, mint zongoristaként… Ilyenkor eszembe jutnak kollégiumi tanáromnak, Jelenits István atyának a szavai, melyet egy érettségi találkozón mondott: „Tudom, sokan nem azokká lettetek, amit álmodtatok magatokról, de nem is ez a fontos, hanem az, hogy a Jóisten mit álmodik rólunk…”. 

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...