Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sírva nevetős tükörkép
Papp Attila, Szőcs Erika, Savanyu Gergely, Pintér Gábor, Molnár Anikó és Kisfaludy Zsófia (hátul) a Csoportterápia című előadáson. Fotók: Pluzsik Tamás

Kovács Frigyes: Saját lelki válságainkról szól ez a darab

Sírva nevetős tükörkép

| Pluzsik Tamás | Kultúra

A Szente Vajk – Bolba Tamás – Galambos Attila nevével fémjelzett Csoportterápia című, szombat esti előadás volt a Soproni Petőfi Színház társulatának 2023-as első premiere – az ismert körülmények miatt nem a színház épületében, hanem a Liszt-központban.

A „mjúzikelkámedi” műfajú darab története egy mondatban összefoglalható: hat egymást nem ismerő, személyiségzavaros ember egy helyen összezárva várja az orvost, aki nem érkezik meg. Ebből a helyzetkomikumból bontakozik ki a „kámedi”, a dalokban elmondott vallomásokból pedig a „mjúzikel”.

– Az amúgy sem egyszerű darabot bővítettük videobetétekkel, így nemcsak a látványvilágot gazdagítottuk, hanem új helyszíneket és olyan szereplőket is behozunk a nézők számára, akik egyébként a színpadon nem jelennek meg – tudtuk meg Kovács Frigyestől, a darab rendezőjétől és díszlettervezőjétől, akit színművészként már több produkcióban is láthatott a soproni közönség.


– Azért jósolok sikert az előadásnak, mert a szórakoztatáson kívül egyfajta tükörkép is. Mai világunk embere ugyanis elmagányosodott, ami köszönhető kompjuterizált világunknak, annak a mesterséges intelligenciának, amely algoritmusaival bezár bennünket egy szűkülő és egyre vastagabb falú burokba. A valós életben már alig kommunikálunk, szép lassan megszűnnek a személyes kontaktusok, helyette lepötyögjük a mondanivalóinkat, és ez szörnyű. Saját lelki válságainkról szól ez a darab, aminek az a gyógymódja, ha beszélgetünk, empatikusak vagyunk egymással. Szinte biztos vagyok benne, hogy aki egyszer megnézi ezt az előadást, az ismét eljön, mégpedig azért, mert a saját szorongásait, lelki vívódásait látja viszont a színpadon drámai, de egyúttal humoros megfogalmazásban.

A színpadon a csoportterápia résztvevőit Kisfaludy Zsófia, Molnár Anikó, Szőcs Erika, Papp Attila, Pintér Gábor és Savanyu Gergely alakítja, a háttérvideón pedig a Sopron Balett tagjainak jeleneteit láthatjuk, melynek koreográfiáját Horváth Renáta készítette. 

Újranyit a színház: A Csoportterápia premiere után dr. Farkas Ciprián polgármester bejelentette: a következő bemutatót, a Chicago című musicalt már a Soproni Petőfi Színház falai között ünnepelheti a közönség. Az előadást áprilistól láthatják a nézők. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...