Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sokoldalú nyelv a tánc
Kadnár Béla néptáncoktató koreográfiájával nyert ezüst minősítést a Testvériség Néptáncegyüttes. Fotó: Boros Kata

Többgenerációs csoport a Testvériség Néptáncegyüttes

Sokoldalú nyelv a tánc

| Győri-Varga Nóra | Kultúra

Ezüst minősítéssel jutalmazták a soproni Testvériség Néptáncegyüttes koreográfiáját a X. Országos Minősítő Fesztiválon Budapesten. Az elismerésről, a néptánc komplex szerepéről beszélgettünk ­Csoltói József művészeti vezetővel.

– Miért fontos a november közepén szerzett ezüst minősítés?

– Egyrészt azért, mert visszaigazolást kaptunk a munkánk minőségéről, hiszen ez az alapja annak, hogy tovább tudjuk fejlődni: a táncosoknak célt, a koreográfusnak visszajelzést, elismerést és inspirációt ad a további munkához. Másrészt nagy öröm, hogy Kadnár Béla néptáncoktatónk legelső koreográfiája rögtön ilyen elismerésben részesült.

– Miért jó 2022-ben, ha valaki néptáncol?

– A néptánc egy olyan nyelv, melyben a néphagyományokat, a történelmet, a kultúránkat tudjuk közvetíteni, és közben a zene ritmusára, énekkel, mozgással kísérni. Mindenképp fejlődik tőle az ember: gyerekkorban az íráskészséget, a térérzékelést is javítja. A tánc megnyugtat, felszabadít, fegyelmet és figyelmet fejleszt, segíti az önkifejezést. Egy komplex terápia, amely kisgyermekkortól nyugdíjas korig, egy életen át művelhető.

Fotó: Boros Kata

– Nagy gondot fordítanak az utánpótlás nevelésére.

– Így van. Az Ágfalvi Váci Mihály Általános Iskolában és a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában is oktatunk, emellett van két gyerekcsoportunk, a Patakugrók és a Kistestvérek, akik a későbbiek során az ifjúsági, majd a felnőtt csoportjainkba lépnek tovább. Így a kicsiknek is van jövőképük, felmenő rendszerben tudják folytatni a képzést, átjárják a generációkat, megtanulják, hogyan kell a különböző korosztályokhoz viszonyulni. Nagyon sok energia és idő, míg egy néptáncost felnevelünk, ezért fokozott figyelmet kell rájuk fordítani. Mi egy többgenerációs csoport vagyunk, amire büszkék is lehetünk.

– Jövőre 60 éves lesz a Testvériség. Hogyan készülnek a jubileumra?

– Több kiváló minősítést elnyert új koreográfiával is készülünk, de a jubileumi műsort a mesterségtáncok köré szervezzük. Az ilyen alkalmakon színpadra állnak velünk alapító- és régi tagjaink, valamint az ifjúsági és gyermekcsoportjaink is. Úgy ünneplünk együtt, mint egy igazi nagy család. Természetesen minden néptáncot szerető gyermeket és felnőttet szeretettel várunk baráti közösségünkbe, hiszen bárki csatlakozhat a Testvériség köreihez.

Fotó: Boros Kata

A soproni Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes 1963-ban alakult azzal a céllal, hogy Sopron és a környékbeli falvak német nemzetiségi, „Hienz” kultúráját gyűjtse és átörökítse az utókor számára. Az együttes táncai által megismerteti a rég elfeledett német nemzetiségi hagyományokat és a magyar nyelvterület néptáncdialektusait. Mintegy 40 tagjuk van, művészeti vezetőjük 1988 óta Csoltói József.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...