Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni előadás a várszínházban

Soproni előadás a várszínházban

| Munkatársunktól | Kultúra

Meghívták a Soproni Petőfi Színház Vadalma című előadását a Kőszegi Várszínházba, a Tóthárpád Ferenc művéből készült produkció június 19-én este fél kilenckor látható a Jurisics vár lovagtermében.

Tóthárpád Ferenc Vadalma című művének ősbemutatóját tavaly októberben tartották a soproni teátrum színházi klubjában. A dráma alapja egy 1997-ben megtörtént, országos visszhangot kiváltó tragikus eset volt. Kőszegen az utca kövére rakott le valaki egy újszülött kislányt a határ menti kisváros szociális gondozójának kapujában. A csecsemőt kivérzett és félig kihűlt állapotban szállították kórházba, de az életét már nem tudták megmenteni. A lányka a nevét a kisvárostól kapta. Virág - így nevezték el - már nagykorú lehetne. A sírjához azóta is sokan elzarándokolnak, hogy gyertyát gyújtsanak. Az anya utáni nyomozás eredménytelen volt. A szerző egy elképzelt történetet épített a lehetséges emberi kapcsolatokból és magatartásokból, melyek a végkifejlethez vezethettek. A mű a kislány születésének előzményeibe nyújt pillantást. Egy olyan jövevényébe, aki csak úgy „ érkezett, termett", mint a vadalma.

Tóthárpád Ferenc Kőszegen élő író-költő-szerkesztő-művelődésszervező és lokálpatrióta irodalmi tevékenységét több kötetnyi mű dokumentálja. Színháztörténeti munkát is publikált: monográfiát írt a kőszegi várjátékok történetéről. 

- Ha egy megszületendő gyermek életét meg lehet menteni a darabbal, akkor már megérte megírni-mondta a soproni premier után a szerző, aki először versben fogalmazta meg érzéseit egy 1997-es országos visszhangot kiváltó bűneset kapcsán, majd később döntött csak úgy, hogy könyvet ír belőle. 

 A bemutató rendezője Pápai László volt, aki a színpadra állítás után "Félolvasó" színházként határozta meg az előadást. 

Az alkotók szerint bár a történet egy tragikus eset – egy csecsemőhalál – elképzelt előzményeit próbálja megmutatni két pár életét felvillantva, mégis olyan feszítő társadalmi, morális, erkölcsi kérdéseket is felvet, mint a bűn, a gyarlóság, a kitaszítottság, az elhagyás. Szerintük a Vadalma valójában az életről és az életért szól, s ennek ereje erősebb, mint a halál. 

Az előadás szereplői: Ács Tamás, Molnár Anikó, Savanyu Gergely, Szőcs Erika, Papp Attila. 

A soproni teátrum színházi klubjában az elmúlt évadokban kortárs magyar szerzők műveit mutatták be, színpadra került mások mellett Visky András, Csáky Pál, Hedry Mária, Brunner Tamás egy-egy darabja is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...