Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Soproni Füzetek

| Köves Andrea | Kultúra

A hagyományoknak megfelelően év végén megjelent a Soproni Füzetek 2020-as száma, a város kulturális és művészeti életének igényes összefoglalója.

A járványügyi helyzet sem akadályozhatta meg, hogy az 1978-ban alapított antológia ismét tartalmas olvasnivalót kínáljon dr. Zentai László főszerkesztésében. Bár az ünnepélyes decemberi bemutató elmaradt, ám a kultúrabarátok örömmel vették kézbe a közel 350 oldalas nívós kiadványt, amelyben mintegy száz alkotó jelenik meg. Tematikájában is kiemelkedően színes a legfrissebb antológia. A tavaly útjára indított Alkotóműhelyek rovat igazi mélyinterjúkat kínál, amelyben három jeles soproni művész életútja elevenedik meg: ­Fejér Zoltán festőművészé, ­Horváth Endre fotóművészé, valamint Grabner József festőművészé. Ha az olvasó továbblapoz, akkor üdítő látni és végigböngészni a tehetséges diákköltők és diákírók verseit, novelláit. A Helyi Memoárok rovatban egy szép megemlékezést is olvashatunk Turbuly Éva tollából Sarkady Sándor alapító főszerkesztőről „Minden élet szolgálat” címmel, de az is kiderül: kik voltak azok az egykori licisták, akikből elismert nyelvtudósok váltak. A hagyományoknak megfelelően számos soproni költő és prózaíró gyöngyszemeiből is válogat a kiadvány. Ezúttal sem maradnak el a képzőművészeti csemegék, sőt a fotóművészet világában is kalandozhatnak az olvasók. Izgalmas és tanulságos meglátásokat kínál az Olvasónapló, Zentai László: Bolhasípok Jankó városában című, Sopronban játszódó regényét két szerző, Frang Gizella és dr. Kovács András is górcső alá veszi. 

Aki kezébe veszi a kiadványt, az elégedetten mondhatja: Sopron városa pezsgő kulturális élettel rendelkezik. Az antológiára büszkék lennének egykori alapítói is.


Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...