Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Soproni zenészek otthona
A barlangszínház Dohnányi-termét a nemzeti összetartozás napján adták át ünnepélyes keretek között. Fotó: Filep István

Interaktív film: A látogatók alakíthatják az eseményeket

Soproni zenészek otthona

| Munkatársunktól | Kultúra

Átadták a Dohnányi-kamaratermet, valamint befejeződött a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház turisztikai fejlesztése, új, interaktív elemekkel gazdagodott a világörökségi helyszín.

A közelmúltban több fejlesztés is lezárult a Sopron–Fertő turisztikai térségben, megvalósult a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház turisztikai fejlesztése is.

A kőfejtő külső tanösvényének kert- és erdőrendezési munkálatai már lezárultak, a tanösvényen új élményelemeket állítottak fel, valamint fejlesztették a kiállítást is. Az új, interaktív elemekkel a látogatók élményszerűen ismerhetik meg és járhatják be a kőfejtőt. Elkészült egy film is, amelyben a látogató maga alakíthatja az események sorozatát, a szereplőkkel együtt barangolhatja be Sopron és környéke látnivalóit. A filmben a Soproni Petőfi Színház művészei szerepelnek.

A barlangszínházban egy új kamaratermet is kialakítottak, melyet a térség neves zeneszerzőjéről és karmesteréről, Dohnányi Ernőről neveztek el. Az itt lévő interaktív állomáson a látogatók is belehallgathatnak hét neves, a térséghez köthető zeneszerző műveibe, megismerhetik az életüket. A teremben a közeljövőben kamarakoncerteket tartanak majd, például július 18-án a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar „Ötórai hangoló” című programját hallgathatják meg az érdeklődők.

A barlangszínház fejlesztése annak a mintegy 350 millió forintos projektnek a része volt, amelyben összesen hat világörökségi helyszín újult meg. Elkészült a fertőszéplaki Széchényi-kastély homlokzatfelújítása, megújult a mellette található Templomdomb, a fertőbozi Julien-völgy rendezvényhelyszín, a nagycenki Remetekápolnát újjáépítették, és továbbfejlesztették a sarródi családi pihenőparkot is. A fejlesztés célja az volt, hogy a Fertő-táj turisztikai attrakcióit bekapcsolja a térség idegenforgalmi vérkeringésébe, még több vendég érkezzen a Sopron–Fertő-térségbe.

Nyitó kamarakoncert a Dohnányi-teremben

A nemzeti összetartozás napján rendezték meg a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház új termében az első kamarakoncertet. A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége „Grand Opening” akciójához kapcsolódva mai Magyarország határain kívül született zeneszerzők (Dohnányi, Bartók és Liszt Ferenc) művei csendültek fel a Dohnányi-teremben. A koncerten részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, valamint Tóth Éva és Sass László önkormányzati képviselő is. Ezzel a programmal hivatalosan is átadták a barlangszínház felújított tereit.

Kapcsolódó cikkek

Most vagy soha!

Most vagy soha!

2024. 03. 20.

Március 14-től látható a mozikban a Most vagy soha! című romantikus kalandfilm március 15-éről és hőséről, Petőfi Sándorról.

Monumentális alkotás

Monumentális alkotás

2024. 03. 20. | Kóczán Bálint

Nagyszabású élő koncertre készül Sárdy Barbara március 25-én az evangélikus templomban. A soproni előadóművész, zeneszerző magyar költők istenes verse...