Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Színház: kezdődik  A szenvedély évada

Színház: kezdődik A szenvedély évada

| Kultúra

Rómeó és Júlia; Az angyalok nem sírnak; A pacsirta; Legyetek jók, ha tudtok; A vén bakancsos és fia, a huszár; Csókos asszony – bemutatták a Petőfi Színház következő évadtervét.

Megtartották a közönség évadának záró társulati ülését múlt héten a Soproni Petőfi Színházban. Elsőként Kóczán Péter, a Pro Kultúra társügyvezetője mondott beszédet, amelyben megköszönte munkatársainak, hogy helytálltak az elmúlt kilenc hónapban. Az egybegyűlteket dr. Farkas Ciprián is köszöntötte; a polgármester ünnepi beszédében kiemelte, a politikának és a színháznak együtt kell működnie a válság időszakában is.

Ezután Kiss József, a teátrum új igazgatója vette át a szót, aki a színház kulturális jelentőségéről és a szenvedély életünkben betöltött szerepéről fejtette ki gondolatait. Elmondta: folytatják Németh Ervin dramaturg vezetésével a színházi nevelési programjukat, valamint tervezik az Ádámok és Évák ünnepének diákságot megmozgató elkészítését jövő év elején. Továbbra is számít a színház a Sopron Balett munkájára, rajtuk kívül a kaposvári egyetemről érkeznek fiatal tehetségek, akik szerepelnek az előadásokban. A társulatból távozik Rácz Botond táncművész és Kisfaludy Zsófia színművész, valamint Katona Imre vezető dramaturg is.

A szenvedély évada felnőtt előadásainak sorát Shakespeare: Rómeó és Júlia című darabjával kezdik szeptember 23-án, amelyet Eperjes Károly rendez. Ezután Kiss József: Az angyalok nem sírnak című színművét mutatják be november 4-én. A kamaraszínházban Jean Anouilh: A pacsirta című, Jeanne d’Arc drámáját játsszák Kéri Kitty rendezésében. Január 27-én Vajda Katalin: Legyetek jók, ha tudtok! című zenés játékát adják elő, az előadás rendezője Nagy Viktor, főszereplője Eperjes Károly. Március 19-én Szigeti József – Horváth Z. Gergely: A vén bakancsos és fia, a huszár című népszínművét állítja színpadra Eperjes Károly. A szezont Zerkovitz Béla – Szilágyi László: Csókos asszony című darabjával zárják, az előadást Kiss József rendezi.

Az alsós és óvodás bérletesek megnézhetik Csukás István – Bor Viktor – Berkes Gábor – Sajdik Ferenc Pom Pom, avagy Gombóc Artúr a világ körül című zenés meséjét, a Hamupipőke című zenés mesejátékot. A Sopron Balett a Harangozó-díjas Demcsák Ottó és Alekszej Batrakov koreográfusok vezetésével tavasszal egy mesebalettel ajándékozza meg a gyerekeket.

Az évadzárón átadták Az év színésze díjat Savanyu Gergelynek, Az év táncosa elismerést pedig Soengoshev Ruslannak.

Végül Eperjes Károly bejelentette, művészeti tanácsadóként folytatja munkáját Sopronban.

Kapcsolódó cikkek

Kulturális örökség napok

Kulturális örökség napok

2023. 09. 20.

A városháza és a megyeháza történetével is megismerkedhettek, a Soproni Múzeumnegyedben ingyenes tárlatvezetéseken vehettek részt, valamint a Kárpáti...

Klasszikus Rómeó és Júlia

Klasszikus Rómeó és Júlia

2023. 09. 20. | Pluzsik Tamás

Pénteken délután rendhagyó közönségtalálkozót szervezett a Soproni Petőfi Színház. Az érdeklődők megismerhették a Rómeó és Júlia szereplőit, alkotóit,...