Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Színházi élmények diákoknak
Múlt héten közel 1400 második évfolyamos diák nézte meg a Lúdas Matyi című előadást a Soproni Petőfi Színházban, 587 gyermek érkezett a soproni iskolákból Fotó: Griechisch Tamás

A soproni, kapuvári, csornai járásból összesen 12 ezer tanuló jut el színházba

Színházi élmények diákoknak

| Huszár Judit | Kultúra

A gyermekek csillogó szemekkel és kíváncsi lelkesedéssel nézték az előadásokat – ezt tapasztalták a Lázár Ervin Program soproni szervezői.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, 2019 őszén indult el a Lázár Ervin Program. Az országos kezdeményezést Magyarország Kormánya kiemelten támogatja. A program lényege, hogy minden 1–8. évfolyamon tanuló diák számára ingyenesen biztosítsa tanévenként egyszer a színházi, tánc- és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét.

A Lázár Ervin Program koordinálását a területileg illetékes tankerületi központok végzik.

– A Soproni Tankerületi Központ munkatársai a soproni, kapuvári, valamint csornai járásban folytatják a szervezési, logisztikai teendőket – tájékoztatta lapunkat Marek János, a Soproni Tankerületi Központ igazgatója. – Nem csupán az állami fenntartású intézményekbe járó diákok részvételi lehetőségét biztosítjuk a programban, hanem természetesen minden egyéb (egyházi, nemzetiségi, alapítványi) fenntartású iskola gyermekei számára is, így összesen tizenkét ezer diák juthat el színházba a három járásból az idei tanévben. Arról, hogy a programban részt kívánnak-e venni az iskolák, minden esetben az intézmények vezetői – a szülőkkel egyeztetve – döntenek, de rendkívül pozitívnak értékeljük, hogy elenyésző az olyan visszajelzés, hogy valamely évfolyamban nem tudják vállalni a gyerekek kíséretét az előadásokra.

A programban először a 3. és 5. osztályosok vettek részt – a három járásból összesen háromezer diák tekintette meg a Sopron Balett előadásában a Hétszínvirág című mesés táncjátékot a Soproni Petőfi Színházban. A program most folytatódik és egészen a tanév végéig tart.

A 2. évfolyamosok múlt héten a Lúdas Matyi című előadást nézték meg, az elsősöket a Vaskakas Bábszínház előadására invitálják márciusban. A negyedikesek a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar koncertjein vehetnek részt, a hatodikasok a Fővárosi Nagycirkuszba juthatnak el, a hetedikesek a Kövek című produkciót tekinthetik meg, a nyolcadikasok pedig négy fővárosi nagyszínház valamelyikébe juthatnak el.

A program részét képezi az őshonos állatokat bemutató farm látogatása is. Az idei évben az ötödik évfolyamos diákoknak biztosítják ezt a lehetőséget.

Az Emmi tájékoztatása szerint a kormány a programra az idei tanévben 6 milliárd, 2020-tól beépülő jelleggel 5,5 milliárd forintot szán.

– Az eddigi produkciókról csupa pozitív visszajelzést kaptunk, a gyermekek csillogó szemekkel és kíváncsi lelkesedéssel tekintették meg az eddigi előadásokat – tette hozzá Marek János. – Bízunk benne, hogy a következő előadások is hasonló fogadtatásra találnak, igyekszünk mindenfajta visszajelzést elraktározni és arra használni, hogy minél tartalmasabb, élménydúsabb és szervezési szempontból a gyerekek és kísérőik számára minél színesebb programokra juttathassuk el a jövőben is őket.

A Lázár Ervin Program a következő tanévtől tovább folytatódik.

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...