Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szürreális világ a fényképeken
A díjnyertes Eső című kép

Ambrits Tamás fotós kedveli a szimbólumokat, munkáin új tartalmakat teremt

Szürreális világ a fényképeken

| Köves Andrea | Kultúra

Ambrits Tamás soproni fotóművész első helyezést ért el Eső című képével a szabadon választott témák kategóriájában a rangos XX. Nemzetközi–Magyar Fotószalon versenyén, amelyet a Magyar Fotóművészek Világszövetsége hirdetett meg.

A díjnyertes fotó talányos: egy férfikéz esernyőt tart egy szintén esernyőt tartó női kéz felé, ám érdekes módon az eső pont a védett burkon belül éri mindkettőjüket. A fotó pont attól olyan izgalmas, mert ahány néző, annyi magyarázat.

– Általában úgy készülnek a fotóim, hogy támad egy ötletem: azt leskiccelem papírra, vagy a fejemben elképzelem, és azt próbálom megvalósítani a fotóimon – mesélte a hazai és nemzetközi pályázatokon számos díjjal kitüntetett alkotó. – Nem szeretem a sűrű kompozíciókat, mindig arra törekedtem, hogy egy-egy elemet ragadjak ki, kedvelem a szimbólumokat és a látszólag össze nem illő részeket társítani, ezzel új tartalmakat teremteni. Nálam a fényképezés folyamata csupán egy állomása az alkotásnak: a digitális munka is főszerepet játszik abban, hogy megvalósulhasson az általam elképzelt végleges kép.

Ambrits Tamás fotós dinasztiába született, édesapja a Soproni Fotóklub tagja volt, így már gyermekkorában lelkesen segédkezett a „sötét szobában” a fényképek előhívásában. Édesapjától kapta az első fényképezőgépét, ám a kezdeti lelkesedés után a fotózás a családi fényképtár bővítésére szorítkozott. Amikor a 2000-es évek elején azt látta, hogy a karácsonyi, a húsvéti és a nyári nyaralás képei ugyanazon a tekercsen szerepelnek, úgy érezte: itt az ideje beszerezni egy digitális gépet. Azóta nem csupán visszatért a fotózáshoz, hanem rátalált egy őt mindenben feltöltő szenvedélyre. A digitális képfeldolgozás adta lehetőségekkel sikerült kibontakoztatnia azt a szürreális világot, amelyben kiteljesedhet, amit a leginkább sajátjának érez. 2005-ben hívta meg a Soproni Fotóművészeti Kör a munkái alapján a tagjai közé, azóta számos önálló és közös kiállításon mutathatta meg alkotásait a közönségnek. 2012-ben nyert felvételt a Magyar Fotóművészek Szövetségébe, ami szintén jelezte: egyedi fotózási technikájával és stílusával jó úton halad. Az egyik legnagyobb elismerés az volt számára, amikor bekerült egy exkluzív válogatásba. Szarka Klára kurátor kapta azt a feladatot néhány évvel ezelőtt, hogy az elmúlt tíz év magyar fotóművészetéről egy antológiás áttekintést készítsen. Több tízezer kép közül Ambrits Tamás négy fotóját is kiválasztotta a Műcsarnokban megrendezett kiállításra. 


Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...