Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tallózó

Tallózó

| Kultúra

Válogatás a korabeli sajtóból.

2001

Sopronban forgatott a BBC

A brit hírcsatorna brüsszeli tudósítói, Janet Barrie és az operatőr Patrice De Bouvere két üzleti film riportjait készítették el. Sopronban a brit híradósok a Pannónia Med Hotel tulajdonosával, dr. Szilágyi Lászlóval beszélgettek. A sikertörténet apropója ezúttal a magyar gyógyturizmus volt, bemutatva annak hazai és ausztriai megítélését. Az interjú azt támasztja alá, hogy az Európai Unióba igyekvő Magyarországon tudják már a schengeni határ túloldalán elvárt minőséget produkálni. A 130 millió nézőt a tévékészülékek képernyői elé ültető BBC World munkatársai dr. Gimesi Szabolcs polgármestert is megkérdezték: milyen hatással van a gyógyturizmus a város üzleti életére. (Kisalföld)

1981

Szállodát épít a GYSEV

Lóvasútra szállhatnak át a vendégek a múlt századi kisvasútról, ez a legújabb kínálata a Lokomotív Turistnak. A többi között ezt jelentették be a GYSEV képviselői tegnapi sajtótájékoztatójukon. Az „Utazás ’81” budapesti nemzetközi utazási kiállítás alkalmából szervezett Lokomotív Turist-rendezvényen ismertették az iroda tavalyi forgalmát: körülbelül hétezer külföldi látogatta meg hazánkat a szervezésükben. A legnagyobb érdeklődés az „Old Timer” vonatok iránt volt, sokan vették igénybe a nagycenki, Fertő tó környéki fapados, gőzmozdonyos szerelvényeket. A GYSEV ebben az évben osztrák hitel igénybevételével szállodát épít Sopronban. A száztizennégy szobás vendéglátó egység 1983-ra készül el, és terveznek egy 300 főt befogadó kongresszusi termet is. (Magyar Nemzet)

1921

Ausztria átveszi Nyugat-Magyarországot

Eddig Sopronba mintegy 60 magas rangú antant tiszt érkezett, és minden ellenkező híreszteléssel szemben ma már a soproni fehér Horthy körökben is tudják a Legfelsőbb Tanácsnak azt a határozatát, hogy Nyugat-Magyarország birtokbavétele Ausztria részéről április hó 15-én meg fog történni. Az osztrák kormány nagyszámú csendőrséget koncentrál erre a célra, akik antant tisztek vezetése alá kerülnek, és április hó 15-én a reggeli órákban ezek a csapatok több oldalról bemasíroznak Nyugat-Magyarországba. Ugyancsak április 15-én veszi át a kormányzást a Bécsben már megalakult ideiglenes tartományi kormány is. Nyugat-Magyarország mint önálló tartomány fog Ausztriához tartozni Burgenland néven. (Munkás)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Őszintén az életről

Őszintén az életről

2024. 04. 10. | Szilágyi Andrea

Májustól kapható a könyvesboltokban Élő Csenge Enikő soproni születésű költő első verseskötete: az Apám országa című műben a főhős a létezés és az éle...