Tallózó

| Munkatársunktól

Válogatás a korabeli sajtóból.

1981

Játék és muzsika Sopronban

A soproni Liszt Ferenc Művelődési Központ Libresszójában rendezték meg a Magyar Rádió Játék és muzsika tíz percben című nyilvános, zenei műsorát, ahol Mascagni, Brahms, Liszt, Monteverdi és Richard Strauss műveiből hangzottak el részletek. A kérdező Kiss Imre volt, a kérdésekre Kapelláró Józsefné nyugdíjas válaszolt. A fődíjnak ezúttal nem került gazdája, a segítők közül Takács Gábor könyvjutalomban részesült, dr. Friedrich András hanglemezt kapott jó válaszáért. (Kisalföld)

Bővítik a határátkelőhelyet

Sopronban a közúti átkelőhelyen még folyik a nagyarányú bővítés. Befejezése után az áteresztőképesség az eddiginek kétszeresére emelkedhet. A beléptető hely fölött már kész a tető. Oroszfalvi Gábortól, a soproni vámhivatal megbízott parancsnokától tudtuk meg, hogy a határátkelőhely bővítési munkálatai júniusra befejeződnek. Az osztrák sáv már működik. (Kisalföld)

Területi tornaverseny Sopronban

A területi II. osztályú lány tornász csapatversenyen a Soproni SE Sportiskolája (Bánfalvi, Koch, Joós, Pirinyi, Szemes, Szűcs) győzött, a csapat felkészítői: Scheer Ernő és Bedő Istvánné. (Kisalföld)

Babos Csaba sikere

Szombaton és vasárnap rendezték meg Győrött az észak-dunántúli terület felnőtt férfi egyéni és páros teniszbajnokságát. Öt megyéből, Győr–Sopron, Vas, Komárom, Fejér és Pest 13 egyesület legjobb játékosai indultak. Férfi egyesben Babos Csaba (Soproni VSE) diadalmaskodott, aki párosban is felállhatott a dobogóra, Szalay Tiborral bronzérmesek lettek. (Kisalföld)

1951

Új sportágak Sopronban

A sportfejlesztési terv nyomán új korszak veszi kezdetét Sopron sportéletében. A terv eredményeként 4000 fölé emelkedik a ténylegesen sportolók száma. Számos új sportággal ismerkednek meg a soproni dolgozók. A kézilabdáról eddig alig hallottak. Ma már a Műegyetemnek és a Szakérettségi Kollégiumnak csapatai vannak, és most szervez kézilabda szakosztályt a SOTEX, a Pamutipar és a Selyemipar. A postásdolgozók a súlyemeléssel ismerkednek. A soproni kerékpársportot eddig nyolc versenyző képviselte, a sportfejlesztési terv 150-re növeli a kerékpárversenyzők számát. Számos alkalommal hiányoltuk, hogy Sopronnak nincs atlétikai élete, a soproni atléták Győrött voltak kénytelenek versenyezni. A sportfejlesztési terv nyomán gomba módra szaporodnak az atlétikai szakosztályok. Egymás után alakítja meg atlétikai szakosztályát a SOTEX, a GySEV, a Fésűsfonal, a Pamutipar, a Vasöntöde, a Zárgyár és a Magasépítési Vállalat. (Népsport)

1931

Bérmálás Sopronban

Grősz József győri segédpüspök bérmáltatás céljából pünkösd vasárnapján Sopronba érkezett. Az állomáson vitéz Simon Elemér főispán fogadta a város katolikus társadalmának előkelőségei élén. A püspök közel ezer gyermeket bérmált meg. (Kis Újság)

Emlékműavatás lesz Sopronban

A volt császári és királyi 76. gyalogezred elesett hősei emlékére emlékművet állítottak, amelyet augusztus 23-án ünnepélyes keretek között lepleznek majd le Sopronban. Az emlékmű-bizottság meghívja a volt bajtársakat az ünnepségre. Bejelentések és felvilágosítások Stanitz Mihály ügyvezető, Sopron, Várkerület 6. szám címen. (8 Órai Újság)

Fotókiállítás Sopronban

Pünkösd vasárnapján nyílt meg Sopronban a Magyar Amatőrfényképészek Országos Szövetségének soproni csoportja által rendezett nemzetközi fotókiállítás, amelyre Európa minden részéből mintegy 400 művészi képet küldtek be. A kiállítást vitéz Simon Elemér dr. főispán nyitotta meg, akit a rendezőbizottság nevében Hollán Péter postafőigazgató elnök üdvözölt mint kiváló amatőrt. (Budapesti Hírlap)

Összeállította: Pluzsik Tamás

Teljes verzió